St. Olav-lege vinner av Legeforeningens grunnutdanningspris

Legeforeningen har kåret St. Olav-lege Åsmund Flobak til beste underviser i medisinsk grunnutdanning. Men det var ikke en selvfølge at det skulle skje, ifølge ham selv.

Lill Kristine Anda
Publisert 18.04.2024

Åsmund Flobak jobber som underviser og forsker ved NTNU og som kreftlege på St. Olav, hvor han blant annet er med og leder studiet IMPRESS-Norway, som vil tilby mer målrettet kreftbehandling til pasienter uten andre behandlingstilbud.
 
Men at han skulle vinne en pris som foreleser i medisin ville ha vært helt utenkelig for noen år siden. Flobaks undervisningskarriere startet nemlig litt ved en tilfeldighet, og han følte selv at han ikke var et naturlig foreleservalg da han startet opp.

- Jeg visste ikke at jeg kunne holde forelesninger før jeg begynte med det i 2017. Det å stå foran masse folk, jeg syntes det var tøft da jeg var ung. Men nå trives jeg veldig godt med det.

En mann med briller
Åsmund Flobak, St. Olav-lege, forsker og foreleser ved NTNU, er kåret til beste underviser i medisinsk grunnutdanning av Legeforeningen.

Men selv om Flobak selv var usikker på undervisningsrollen i starten, så er det tydelig at medisinstudentene setter stor pris på ham. Han har blitt nominert til «Årets underviser» ved NTNU hvert år siden 2017 og vant prisen både i 2019 og 2023. Det er Flobaks egne studenter som har nominert ham til Legeforeningens pris for beste undervisning i medisinsk grunnutdanning, og de har bare gode ord å si om ham.

"Åsmund Flobak er nominert til prisen for «Årets foreleser» fordi han lærer bort på en enkel og forståelig måte med en god miks av humor og anekdoter, uten at det tar fokuset vekk fra temaene vi lærer om. Han engasjerer hele kullet og passer på at alle er med. (…) Hver gang vi ser «Å. Flobak» i timeplanen, gleder vi oss til å gå på forelesning, for vi vet at når vi kommer inn i forelesningssalen, blir vi møtt med humor, gode forklaringer, engasjerende lidenskap, og ikke minst vakre toner fra klaveret som signaliserer starten på en fantastisk forelesning", skrev førsteklassingene på medisinstudiet ved NTNU.

 

Mener legene må bidra mer til basalfagene 

Dette er fjerde gangen Legeforeningen deler ut prisen for beste undervisning i medisinsk grunnutdanning, som deles ut til fagmiljøer eller enkeltpersoner som oppleves som gode rollemodeller og som evner å formidle sitt engasjement for faget. Målet med prisen er å stimulere til økt innsats i den medisinske grunnutdanningen.

Flobak er opptatt av at også legene må bidra til å trene opp neste generasjons leger i basalfagene. Slik situasjonen er i dag er det mange fagspesialiteter og forskere som ikke er leger som underviser i introduksjonsfag som molekylærbiologi.

- Det er mange som er flinke, det vet jeg. Jeg har gått der selv i sin tid. Men jeg synes at vi som leger, som skal trene legestudentene, også må bidra mer til denne biten. For det er ikke sånn at det ikke er relevant det de lærer det første året. Som lege er det også enklere å vite hva som har relevans videre for praktisk liv på St. Olav eller i almennpraksis.

En mann som ser gjennom et mikroskop
Basalfagene er en viktig del av den medisinske grunnutdanningen.

Nettopp det at Flobak er flink til å knytte undervisningen til livet som lege, var noe medisinstudentene ved NTNU vektla at de satte ekstra pris på.

"Han evner også å knytte cellebiologien opp mot klinikken, slik at vi skjønner bedre hvorfor vi lærer om de tingene vi gjør. Flobak er fantastisk til å hjelpe oss med å se de større linjene, i tillegg til å peke ut hva som er relevant å vite til både eksamen og yrkeslivet som lege. Han er fabelaktig og jordnær foreleser som viser forståelse for hvordan det er å være fersk medisinstudent," utdypet studentene i sin nominasjon.

Flobak synes det var hyggelig og inspirerende å motta prisen, og gleder seg til neste undervisningsøkt med studentene.
 
- Jeg ble veldig glad. Jeg har hatt gode forelesere selv. Og jeg synes det er spesielt å få oppleve at nå er det tydeligvis noen som tenker sånn om meg. Det er ikke selvsagt i det hele tatt.

Les mer om grunnutdanningsprisen her.

Mer om Åsmund Flobak