Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

St. Olavs hospital innfridde ventetidsløftet

Helse- og omsorgsminister, Jan Christian Vestre, var imponert over nedgangen i ventetider på St. Olav da han var innom sykehuset forrige uke.

Lill Kristine Anda
Publisert 21.07.2025

Pila er på vei ned, og systematisk arbeid begynner å gi resultater. Ventetiden på påbegynt helsehjelp har gått ned med 17 dager sammenlignet med i fjor. 

Det fortjener en applaus. Og takk til fremragende fagfolk som har stått på, sa Vestre.

Vestre fikk høre hvordan St. Olavs hospital jobber med digital oppfølging og behovsstyrt poliklinikk ved revmatologisk avdeling, og om arbeidet med å redusere ventetider i barne- og ungdomspsykiatrien. 

 

Kunstig intelligens skal gjøre det lettere å bruke ultralyd

En mann som snakker med en gruppe menn
Jan Christian Vestre, med Bjørnar Grenne og Håvard Dalen, begge overleger i kardiologi ved St. Olavs hospital.

Bare på St. Olav utføres det rundt 20.000 hjerteultraundersøkelser i året. Utfordringen med denne typen undersøkelser er at det er tidkrevende og krever mye erfaring å få tatt gode standardiserte bilder, og det er ikke alltid man har fageksperter tilgjengelige, slik som i akuttmottak, små sykehus og vakttid, for eksempel.

KI-assistert ultralyd er et innovasjonsprosjekt som skal gi et mer komplett bilde av hvordan hjertet fungerer hos hver enkelt pasient og redusere risikoen for feilvurderinger.

Det var veldig inspirerende å se KI-prosjektet på hjerte ultralyd og det fremragende samarbeidet mellom St. Olav og NTNU. Dette kan ha stor gevinst både for pasientsikkerhet, for kvalitet og for unngå uønskede variasjoner.

Det kan også være et viktig bidrag for å øke kapasiteten, fordi det tar bort en tidstyv, sa Vestre.