Behandling
Blærekreftoperasjon, cystektomi
Cystektomi er en operasjonsmetode vi bruker når vi må fjerne urinblæren og lage en annen form for urinavledning. Dette blir gjort som oftest pga kreftsykdom i blæren. Hos menn fjerner vi urinblære, prostata, sædblære og nederste del av urinlederne samlet. Hos kvinner omfatter inngrepet fjerning av blære, nederste del av urinlederne, urinrør, og etter avtale med pasienten livmor, fremre skjedevegg og eggstokker.Introduksjon
Cystektomi har frem til nylig vært gjort med åpen teknikk. Enkelte sykehus tilbyr nå operasjon med en operasjonsrobot. Det betyr at operasjonen kan bli gjort med kikkhullskirurgi. Det er ikke vist forskjell på operasjonene når det gjelder kreftresultater. Begge operasjonsmetodene utføres i narkose.
Valg av operasjonsmetode vil bli tatt ut fra hva som er best for deg og din tilstand, og hva du selv ønsker. Enkelte pasienter egner seg ikke for robotkirurgi og må opereres åpnet. Kirurgen som skal operere deg vil informere deg om hvilken metode som er best for deg.
Rekonstruksjon av urinveiene
Det finnes forskjellige løsninger for rekonstruksjon av urinveiene etter fjerning av blæren . De mest brukte er anleggelse av urostomi, også kalt Brickerblære og å konstruere en ny blære med tynntarmen, studerblære. Det er viktig at du er med på avgjørelsen i valg av rekonstruksjonen, da du skal leve med den resten av livet.
Før
All informasjon om operasjonen får du på poliklinikken før inngrepet. Du må gjerne ha med deg pårørende til denne timen. Du får også innkallelse til en forberedende dag på poliklinikken. Denne dagen skal du:
- snakke med sykepleier
- ta blodprøver
- bli undersøkt av lege
- eventuelt ha samtale med operatør / overlege (de fleste har hatt samtale tidligere på poliklinikken)
- få informasjon om bekkenbunnstrening
- ha samtale med anestesilege
- eventuelt gjennomføre andre undersøkelser
- ta med urinprøve
Tarmtømming i forkant av operasjon
Kvelden før operasjonen må du ta et lite klyster (klyx-120 ml). Dette får du kjøpt på
apotek.
Faste i forbindelse med operasjon
Du skal ikke spise fast føde, røyke, tygge tyggegummi eller bruke snus etter kl 24:00 kvelden før operasjon. Du kan drikke vann fram til kl. 06:00 operasjonsdagen.
Oppmøte
Du vil bli tatt imot av sykepleier som skal forberede deg til operasjon. Dette innebærer:- Du får tildelt seng på sengeposten.
- Operasjonsfeltet blir grundig barbert - fra midten av brystet til midten av lårene.
- I enkelte tilfeller tar vi blodprøver.
- Samtale med operatør, dersom du ikke har hatt det på forhånd.
Ca. en halv time før du blir kjørt til operasjon, vil du få smertestillende og beroligende medisin med litt vann. Da er det viktig at du har pusset tennene og tømt urinblæren.
Under
Inngrepet starter med fjerning av blæren, sammen med prostata hos menn og indre kjønnsorganer hos kvinner. Organene blir fjernet som en del. Når vi har fått fjernet det som skal bort, rekonstruerer vi urinveiene. For å få et best mulig funksjonelt resultat, blir det gjort med nervebesparende kirurgi.
Når urinveiene er rekonstruert fortsetter vi å fjerne lymfeknuter i bekkenet. Dette gjør vi ikke bare for å se utbredelsen av sykdommen, det har også vist å kunne gi bedre prognose av behandlingen.
Rekonstruksjon av urinveiene
Vi rekonstruerer urinveiene på to måter. Urostomi eller blæresubstitutt.
Etter
- Etter operasjonen får du lov til å ta til deg væske, hvis annet ikke er avtalt. Drikke og eventuelt supper. Etter hvert kan du innta vanlig føde.
- Allerede dagen etter operasjonen kan du få komme opp av sengen, men det kan ta noen dager før du er oppegående igjen.
- Du vil måtte sette blodfortynnende sprøyter 4 uker etter operasjon.
- Fjerne stenter etter 6 -14 dager.
- Forventet liggetid på sykehus ca. 1 uke.
Vær oppmerksom
Mulige varige bivirkninger:
Ereksjonssvikt hos menn, kort skjede og tørre slimhinner hos damer, urinlekkasje, problemer med å tømme blæren, stomiproblemer
Pasienter operert med rekonstruksjon av urinveiene med tarm har en ikke ubetydelig risiko for å måtte opereres senere i livet. Det kan oppstå trangheter i skjøtene grunnet arrdannelse som kan gi avløpshinder og arrdannelser som kan gi tarmslyng.
Kontakt
Gastrosenteret
Urologisk seksjon
Oppmøtested
Poliklinikken ligger i 1. et. sørfløya, tlf: 72 82 59 90.
Telefonen er åpen fra 09:00 -11 og fra 13:00 -15:00.
- Dagkirurgien i 2 et. sørfløya, tlf: 72 82 59 00
- Sengeposten i 4. et. østfløya, tlf: 72 82 59 81
Gastrosenteret
Prinsesse Kristinas gate 1
Øya, Trondheim