Behandling
Fosterantallreduksjon
Fosterantallsreduksjon er et inngrep der svangerskapet avsluttes for ett eller flere fostre, mens gjenværende foster eller fostre utvikler seg videre. I Norge er fosterantallsreduksjon sentralisert til Nasjonal behandlingstjeneste for avansert invasiv fostermedisin ved St. Olavs hospital i TrondheimIntroduksjon
Selektiv fosterantallsreduksjon
Fosterantallsreduksjon av friske flerlinger
Trillinger
Tvillinger
Henvisning og vurdering
Før
Før inngrepet undersøker vi deg med ultralyd og du får informasjon om hvordan inngrepet blir utført og risiko knyttet til det. Vi foretar vanligvis ikke inngrepet samme dag som du får informasjon.
Under
Inngrepet blir gjort ved at en lege stikker en nål gjennom bukveggen ultralydveiledet inn i fosterhjertet. Det blir satt Kaliumklorid direkte i fosterhjertet. Dette fører til at hjertet stopper. Det avdøde fosteret blir liggende i livmoren frem til fødsel av den gjenværende levende tvillingen. Under inngrepet er kvinnen våken. For å være sikker på at inngrepet er vellykket, gjøres en ny ultralydundersøkelse 15 – 20 minutter etter inngrepet. Rhesus negative kvinner får en sprøyte med Rhesus profylakse for å unngå immunisering i svangerskapet. Det er viktig at kvinnen har med seg svar på blodtypen sin til Trondheim.
Etter
Kvinnen kan reise hjem samme dag som inngrepet blir utført. Det er ikke nødvendig med sykmelding, men dette vurderes individuelt. For å være sikker på at det ikke har oppstått komplikasjoner, undersøkes kvinnen med ultralyd på hjemstedet ca 2 uker etter inngrepet. Dersom det er ett foster igjen, og alt er normalt ved denne kontrollen, blir kvinnen fulgt opp med vanlige svangerskapskontroller i primærhelsetjenesten. Dersom det er gjenværende tvillinger, kontrolleres svangerskapet etter retningslinjer for gravide med tvillinger.
Vær oppmerksom
Risiko for å abortere gjenværende fostre er ca 5 prosent.
Kontakt
Kvinne-barn-senteret
Senter for fostermedisin
Oppmøtested
Har du time til Senter for fostermedisin
går du inn hovedinngangen og tar heisen opp i 5. etasje.
Kvinne-barn-senteret
Olav Kyrres gate 11