Undersøkelse

Hjertebiopsi

Ved hjertebiopsi henter vi ut vevsprøver fra hjertet ditt for å finne ut om det er sykdomstilstander i hjertemuskelen.

Før

Du trenger ikke faste. Spis gjerne en lett frokost og drikk det du ønsker, med mindre du får tydelig beskjed om noe annet.

Barber halsen dersom du har skjeggvekst der. Vi anbefaler deg å ta på deg en sykehusskjorte.

Noen ønsker en beroligende tablett. Den kan tas med vann. Husk at hvis du tar en beroligende tablett kan du ikke kjøre bil senere på dagen.

Hvis du bruker blodfortynnende medisiner må du ringe oss for å høre hvordan du skal håndtere dette før biopsi.

 

Under

Undersøkelsen varer vanligvis en halv time og du er våken hele tiden. 

Hvordan foregår undersøkelsen?

Undersøkelsen blir vanligvis gjort gjennom en blodåre på høyre side av halsen. Noen ganger bruker vi en blodåre i lysken. Halsen eller lysken blir vasket og et sterilt laken blir lagt rundt. Vi setter lokalbedøvelse, og du kjenner et lite stikk. Vi legger inn en tynn hylse i blodåren som går nesten ned til hjertet.

En tynn ledning med en liten tang i enden, føres gjennom hylsen i blodåren frem til hjertet. Ved hjelp av tangen blir det tatt ut tre til seks biter på størrelse med et knappenålshode.

Undersøkelsen skjer under røntgengjennomlysning. Du ligger med EKG-ledninger koblet til kroppen din slik at hjerterytmen din kan følges på en skjerm.

Under undersøkelsen kan du kjenne ekstra hjerteslag. Dette er normalt og er ikke farlig. Undersøkelsen gir vanligvis lite ubehag, men si ifra til personalet hvis du kjenner noe.


g_95532200_c993_498a_bde4_ced6d9861c36

Etter

Det kan være litt ømt og hovent på halsen etter undersøkelsen. For å unngå blødning skal du ikke bøye hodet fremover den første halvtimen. Bandasjen over innstikkstedet kan du få fjernet etter noen timer.

Du må være i avdelingen i minst to timer etter at undersøkelsen er over. Du skal ta det med ro resten av dagen. Husk å si ifra hvis du føler noe ubehag.

Du kan spise og drikke rett etter undersøkelsen, dersom du ikke har fått noen annen beskjed.
Når undersøkelsen gjøres via en blodåre i lysken, må du ligge inntil to timer med trykkbandasje etterpå for å unngå blødning. Det er viktig at du unngår å løfte hodet eller på annen måte bruke magemuskler den første timen, for å unngå press mot innstikksted.

Prøvesvar foreligger etter tre til fire dager. Et mer spesifikt svar foreligger etter to til tre uker.

Når kan jeg reise fra sykehuset?

Selve undersøkelsen krever ikke innleggelse. Du kan reise hjem samme dag, men tidspunktet blir fastsatt etter individuell vurdering og videre plan for behandling. Før du reiser, skal du snakke med en lege.

Kontakt