Behandling, Neonatalkirurgi
Nyfødtkirurgi
Med nyfødtkirurgi, også kalt neonatal kirurgi, menes kirurgisk behandling av barn helt frem til 4 uker etter termin. For barn født til termin er det frem til 4 ukers alder, og for for tidlig fødte barn frem til 4 uker etter at barnet skulle vært født. Tjenesten omfatter utredning og kirurgisk behandling av alvorlig medfødte misdannelser og ervervede tilstander i mage - tarm, urinveier og kjønnsorgan samt brysthule med unntak av hjerte. Mange av misdannelsene blir påvist med ultralyd før fødselen.
Tilstander som omfattes av tjenesten er medfødt mellomgulvsbrokk (diafragmahernie), misdannelser i spiserør (som øsofagusatresi), bukveggsdefekter (som gastroschise og omfalocele), lungemisdannelser, misdannelser eller ervervede skader i tarm og misdannelser i endetarm (anorektale misdannelser som analatresi). Noen av tilstandene trenger ikke nødvendigvis kirurgi i nyfødtperioden. Men felles for tilstandene er at de er relativt sjeldne, og diagnostisering og behandlingen krever spesialisert kunnskap og utstyr.
Det totale antall pasienter som opereres for tilstandene, er om lag 190 hvert år, og det er derfor hensiktsmessig å samle behandlingen på få steder for å oppnå tilstrekkelig kompetanse.
I Norge er denne tjenesten sentralisert til St. Olavs Hospital og Oslo universitetssykehus. Det har den vært siden 1995.
Henvisning og vurdering
Dersom det er påvist avvik ved ultralyd i svangerskapet, og barnet forventes å trenge spesiell behandling etter fødselen, vil det være ønskelig at barnet fødes på det sykehuset hvor det skal behandles. Barn som fødes med et avvik som ikke er oppdaget i svangerskapet, vil bli overflyttet til St. Olav Hospital eller Oslo universitetssykehus etter fødselen.
Før
Hvis det oppdages avvik i svangerskapet, vil dere bli tilbudt samtale med perinatalt team. Dette teamet består av fosterlege, fødselslege, nyfødtlege, barnekirurg og sosionom, samt eventuelt andre fagpersoner avhengig av barnets tilstand og deres behov.
Teamet vil sammen med dere gå gjennom hva som er funnet og hvordan forløpet er forventet å bli både før og etter fødsel. Dere vil også ha mulighet til å stille spørsmål og diskutere behandlingsmulighetene. Før fødselen får dere tilbud om en omvisning på avdelingen for Nyfødt Intensiv.
All nødvendige undersøkelser av barnet før og etter operasjon skjer så samordnet som mulig for å unngå unødige plager og flere narkoser.
Ekkokardiografi, eller ultralyd av hjertet, gjøres hvis legen hører en bilyd ved lytting på hjertet, eller barnet har andre symptomer på at noe er galt med hjertet. Noen avvik i andre organsystemer kan være forbundet med økt risiko for hjertefeil, og det vil da være viktig å undersøke hjertet etter fødselen. Noen svært for tidlig fødte barn har det som kallers en åpenstående ductus arteriosus (PDA). Denne må behandles med medisin eller, i sjeldne tilfeller, med operasjon.
Under
Etter at barnet er født, blir det overført til Nyfødt intensiv.
Etter
Etter operasjonen - tiden på sykehuset
Dere er blitt kastet ut i en ukjent tilværelse som dere kan være uforberedt på. Vi som jobber med dette ønsker at hele familien skal føle seg velkommen og godt ivaretatt. Vi vet at alle nyfødte barn, samme hvor små og syke de er, trenger å ha foreldrene sine hos seg. Det er gjennom samvær mellom foreldre og barn at grunnlaget for et godt liv skapes.
Det å bli kjent med et nyfødt barn som er koblet til overvåkningsutstyr og forskjellig typer behandlingsutstyr, kan være svært utfordrende. Og foreldrene trenger tid og støtte for å venne seg til situasjonen. Foreldre er velkomne hele døgnet, og vi ønsker at de er til stede og gradvis overtar en større del av omsorg og stell av barnet sitt.
Personalet har alltid det medisinske ansvaret for barnet. Barnekirurgene har ansvaret for den kirurgiske behandlingen, og dette er i nært samarbeid med barnelegene som har det daglige ansvaret for barnet. Foreldrene skal ta del i alle viktige beslutninger som gjelder sitt eget barn.
Kontakt
Kvinne-barn-senteret
Nyfødt intensiv
Oppmøtested
2. etasje i Kvinne-barn-senteret, østfløya.
Bruk hovedinngangen og følg skiltene til riktig heis eller trapp.
Du finner oss til venstre når du kommer ut at heisen i 2. etasje.
Besøkstider
- I dag DØGNÅPEN
Kvinne-barn-senteret
Olav Kyrres gate 11
7006 Trondheim