Behandling
Peritonealdialyse
Peritonealdialyse, også kalt posedialyse, utfører du hjemme. Med litt planlegging kan du fint kombinere behandlingen med jobb og reiser. Ved peritonealdialyse blir dialysevæske ført inn i bukhulen gjennom et kateter på magen din. Dialysevæsken i buken må skiftes ut med jevne mellomrom fordi den etter noen timer blir mettet med avfallsstoffer, og dermed mister effekt.
Dialyse er en livslang behandling, dersom du ikke kan få ny nyre. Ved peritonealdialyse er det bukhinnen som fungerer som rensefilter når avfallsstoffene fra blodbanen blir transportert over i dialysevæsken. Dialysevæsken inneholder glukose i varierende konsentrasjon, avhengig av hvor mye væske som skal trekkes ut.
Hvis du starter med peritonealdialyse, og dette ikke fungerer medisinsk eller passer for deg, har du mulighet til å bytte over til hemodialysebehandling.
Det finnes to ulike metoder for peritonealdialyse: Med manuelle poseskift (CAPD) eller ved hjelp av dialysemaskin (APD). Utstyret du trenger til peritonealdialyse blir levert hjem til deg, og er plasskrevende.
Henvisning og vurdering
De fleste pasienter med kronisk nyresykdom blir henvist til nyremedisinsk poliklinikk i god tid før det er aktuelt med nyreerstattende behandling (peritonealdialyse, hemodialyse eller nyretransplantasjon). Valg av behandlingsform gjør du etter grundig diskusjon med nyrelegen og eventuelt nyresykepleier.
Før
Kateter
Opplæring
Under
Manuelle poseskift (CAPD)
Automatisert peritonealdialyse (APD)
Med APD kobler du deg til en dialysemaskin som utfører inn- og uttappingen av dialysevæske om natten mens du sover. Du kan koble deg fra maskinen, for eksempel når du må på toalettet. Med APD varer behandlingen vanligvis i 8-10 timer. Hos noen blir behandlingen avsluttet om morgenen med at maskinen setter inn mellom 1 og 2,5 liter væske som blir værende i buken til du kopler deg til maskinen igjen om kvelden.
Etter
- du blir slapp og har lite energi
- du får dårlig matlyst
- du får væskeansamling i kroppen som kan gi brå vektoppgang og tung pust
Vær oppmerksom
Bivirkninger av å ha dialysevæske i buken kan være at du føler deg oppblåst og stinn, eller at du får forstoppelse. Etter lang tid med posedialyse kan dialysevæsken svekke bukhinnen slik at den blir tykkere og fungerer dårligere.
- Infeksjoner som kan lede til bukhinnebetennelse eller betennelse rundt kateterinngangen. I enkelte tilfeller må behandlingen avbrytes og dialysekateteret bli fjernet som følge av en slik alvorlig infeksjon
- Lekkasje av dialysevæske rundt kateteret
- Knekk på kateterslangen eller feil plassering, slik at det blir problemer med drenering av dialysevæske inn og ut av buken
- Utvikling av brokk som følge av økt trykk på bukveggen på grunn av dialysevæsken
Kontakt
Forsyningssenteret
Peritonealdialysen (PD)
Oppmøtested
Gastrosenteret, 6. etasje midt.
Besøkstider
- I dag 07:30 - 15:30
Forsyningssenteret
Prinsesse Kristinas gate 5
Øya, Trondheim