Undersøkelse

Søvnundersøkelse - Polysomnografi

Søvnundersøkelse kalles også polysomnografi (PSG), og innebærer målinger av hjerneaktivitet, pusting og muskelaktivitet under våkenhet og søvn. Undersøkelsen kan gi svar på om du kan ha en søvnsykdom eller har en forstyrret døgnrytme. Noen pasienter skal ha en aktivitetsmåler på armen i 14 dager før undersøkelsen.

FØR

Du skal fylle ut et søvndagbokskjema hver dag i seks dager før avtalt time, samt natten registreringen pågår. 

  • Møt på sykehuset med nyvasket hår. 
  • Du må ha på deg en t-skjorte (du skal sove med t-skjorten på) og en jakke/skjorte som du kan åpne foran. Du får ikke til å dra klær over hodet etter at utstyret er påmontert. 
  • Unngå tettsittende bukse (ha på joggebukse eller lignende). 
  • Bruker du CPAP/BiPAP, er det viktig at du tar med apparatet til undersøkelsen.

Medikamenter

Testen kan påvirkes av medikamenter. For eksempel sentralstimulerende, antidepressiva og hypnotika. Du bør derfor i samråd med fastlegen din avslutte eller minimalisere bruken av medikamenter to uker før undersøkelsen.
 
Det er viktig at du møter til avtalt tid på grunn av tidkrevende tilkobling av utstyr.

UNDER

En person som bærer maske
Slik ser det ut når alt av utstyr er koblet på.
Flere elektroder festes på hodet og du vil få en nettinghette over. Det blir også påmontert måleutstyr under nesen (måling av luftstrøm), samt under haken, på brystkassen, magen, på en finger og på beina. Påmonteringen tar ca en time.
 
Måleutstyret er ikke til hinder for bilkjøring. De fleste kan sove hjemme. Neste dag kan du selv ta av utstyret og levere det i ekspedisjonen i 1.etasje på  Nevro øst, etter avtale med ingeniør.

ETTER

Når undersøkelsen er ferdig kan du reise hjem.

Resultatet blir analysert av spesialist i nevrofysiologi, og sendt til henvisende lege og fastlege, etter ca. 4 uker. Det er henvisende lege eller eventuelt fastlegen som tar hånd om videre oppfølging og behandling.

Kontakt

Nevro øst Klinisk nevrofysiologisk seksjon

Kontakt Klinisk nevrofysiologisk seksjon

Oppmøtested

Nevro øst 2. etasje.

Nevro øst

Edvard Griegs gate 8

Øya, Trondheim