Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

pectus excavatum og pectus carinatum

Kirurgisk behandling for personer med brystdeformiteter

Traktbryst (innoverbryst - pectus excavatum) eller fuglebryst (utoverbryst - pectus carinatum) er medfødte feil i brystveggen der flere ribben og brystbenet vokser unormalt og danner en fordypning eller utheving i fremre brystvegg. De færreste har noen fysiske plager av dette. 

Traktbryst forekommer hos cirka 1 av 1000 barn, og er vanligere hos gutter enn hos jenter. Tilstanden er vanligvis helt ufarlig, og de fleste med traktbryst trenger ingen behandling. 

Fuglebryst er en tilstand der fremre del av brystkasses stikker unormalt mye frem, og deformiteten kan være liten eller stor. For mange vil de første symptomene starte i puberteten. Diagnosen er først og fremst av kosmetisk natur og behøver ingen behandling.

Henvisning og vurdering

Dersom tilstanden går ut over pusten din, eller er så sjenerende at det i stor grad påvirker din mentale helse, kan du bli vurdert for kirurgisk behandling.

Før operasjonen

Har du en begynnende eller pågående infeksjon med feber som for eksempel forkjølelse eller halsbetennelse kan det være operasjonen må utsettes. Det er viktig at du tar kontakt med sykehuset før du skal legges inn slik at legen kan vurdere situasjonen.

Ta med

  • liste over de medisinene du bruker. Du må også ta med deg egne medisiner for det første døgnet på avdelingen/pasienthotellet. Medisiner som skal brukes videre under oppholdet vil du få utdelt av sykepleier, men bruker du spesielle medisiner kan det være lurt å ta med litt ekstra av disse.
  • Joggebukse og innejakke
  • Tøfler/sko som er enkle å ta på
  • Toalettsaker og eventuelt egne medisiner

Det er viktig å ikke ta med for mye bagasje når du skal legges inn. Du har lov til å ta med verdiskaper, men dette er på eget ansvar.

Innleggelsesdagen og kvelden før operasjon

Når du kommer på sykehuset blir du tatt imot av helsepersonell som gir deg praktisk informasjon om det som skal skje før, under og etter operasjonen. 

Som forberedelser til operasjonen tar vi blodprøver av deg og måler hjerterytmen din (EKG).

Forberedelser kvelden før operasjonen

  • Kvelden før operasjonen skal du dusje og vaske håret før du legger deg.
  • Hvis du har hår på overkroppen blir det barbert.
  • Du må fjerne neglelakk og sminke.
  • Du skal kun bruke rene sykehusklær etter dusjen før operasjonen og sengen du legger deg i er helt ren.
  • Du får blå plastsokker til å ha på bena dersom du må opp på toalettet etter at du er ferdig dusjet.
  • Du må ta av smykker og klokke
  • Før operasjonen må du faste.

Faste

​Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå drops og tyggegummi, snus og røyk, fordi dette kan øke mageinnhold og magesyre. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før. Du kan pusse tenner og skylle munnen når som helst.

  • Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
  • Klare væsker, drops og tyggegummi, snus og røyk: Stoppes 2 timer før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. 

Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette.

Noen sykehus kan ha som rutine at du skal faste etter kl 24:00 dagen før. Dette er av praktiske årsaker på grunn av mulige endringer i operasjonsprogrammet. Dette står mer detaljert i innkallingsbrevet ditt.

Forberedelser operasjonsdagen

Hvis du bruker tabletter på morgenen, får du disse av sykepleieren, hvis ikke annet er avtalt. Det kan være litt forandringer fra det du vanligvis tar på grunn av den kommende operasjonen. Selv om du faster, kan du svelge tablettene med litt vann.

Før operasjonen får du beroligende medisiner.

Under

På operasjonsavdelingen blir du tatt imot av lege og sykepleier som skal gi deg narkose. Vi legger inn små tynne plastrør (kanyler) på armene dine, og narkoselegen legger inn et tynt plastrør i ryggen din (epiduralkateter). Dette bruker vi til å gi deg smertestillende medisiner før, under og etter operasjonen.

Etter at du har sovnet legger anestesipersonalet inn en slange i luftrøret ditt. Dette fordi du under operasjonen blir tilkoblet en pustemaskin (respirator) som hjelper deg med å puste. I tillegg blir det lagt inn et kateter i urinblæra. Dette gjør vi for å kunne overvåke og behandle deg best mulig under og etter operasjonen.

Vi opererer traktbryst enten med åpen kirurgi eller med minimalt invasiv metode, såkalt Nuss–metode. Det blir lagt inn en stålskinne mellom ribbeina og bak nedre del av brystbeinet. Denne spenner fram brystbeinet. Stålskinnen blir fjernet etter tre til fire år ved Nuss-teknikk og etter ca. halvannet år ved åpen kirurgi.

Når vi opererer fuglebryst, bruker vi Ravitch-teknikk. Kirurgen vurderer deg, og ravitch-teknikken innebærer som oftest å fjerne ribbebrusker, dele opp brystbenet ditt, og fiksere denne med en metallplate. Metallplaten blir oftest liggende i brystet ditt.

Etter

Etter operasjonen blir du flyttet til en intensiv- eller oppvåkningspost, og deretter til overvåkningen.

Du vil være koblet til en del utstyr og slanger, slik at vi blant annet kan observere blodtrykk, hjerterytme, pustefunksjon og væskebalanse.

Allerede på operasjonsdagen vil du få hjelp til å sitte på sengekanten, stå ved sengekanten og eventuelt sitte i stol dersom du er i stand til det. Etter noen timer blir du vanligvis flyttet til en mindre overvåkningsenhet.

Det blir tatt kontrollbilde av lungene dine og blodprøver før utreise.

Trakt- og fuglebrystoperasjon er normalt forbundet med en god del smerter. På sykehuset passer vi på å gi deg kontinuerlig smertestillende medisiner via epiduralkateteret som er lagt inn i ryggmargskanalen. Dessuten vil du få smertestillende tabletter til faste tider. Vi vil gradvis redusere bruken av epiduralkateteret og vanligvis fjerner vi det tre til fem dager etter operasjonen.

Når du kan gå fritt med smerter som du kan tolerere, vanligvis etter fem til syv dager, kan du reise hjem. Mange opplever kvalme i forbindelse med smerter etter operasjon, og noen blir såre i halsen etter pusterøret. Det er viktig at du får i deg nok mat og drikke etter operasjonen, og er du kvalm kan det hjelpe med små og hyppige måltider.

Det er vanlig å fortsette å ta smertestillende tabletter i flere uker etter operasjonen.

Det er viktig å finne en god hvilestilling i senga. Hodeenden på senga kan være hevet så mye du ønsker, men du må holde overkroppen rak. Du må ikke vri på midjen eller brystkassen.

Du vil få hjelp til å bevege deg de første dagene etter operasjonen, og etter hvert vil du greie deg mer og mer selv. Det er viktig at du beveger deg i tiden etter operasjonen. Husk holdningen din. Rett ut ryggen for å opprettholde god kroppsholdning!

Fortsett å være aktiv, prøv å gå turer daglig. Følg opp øvelsene du fikk på sykehuset.

Du bør unngå sideleie, bøyning og vridning i overkroppen de første fire til seks ukene etter operasjonen.

Du må regne med at du trenger en del smertestillende tabletter i fire til seks uker etter utskrivning.

Kontroll

Det er fastlegen din som følger deg opp etter behandling. Du bestiller time selv.

Etter cirka 2 måneder skal du til kontroll med røntgenundersøkelse av brystet. Etter dette kan du som regel starte med løping og hardere trening, Oppstart av krevende aktiviteter som for eksempel tung styrketrening og kontaktidrett skal avklares med fastlegen din.

Vær oppmerksom

Kontakt fastlegen din dersom smertene øker. Ikke bruk smertestillende medisiner og alkohol samtidig. Trapp ned smertestillende sammen med legen din, og si i fra til legen din dersom du synes det er vanskelig å slutte.

Kontakt avdelingen om du får noen av disse plagene: ​

  • tung pust
  • blødning i såret
  • væsking fra såret
  • økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
  • økende hevelse i ett eller begge beina
  • sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
  • svimmelhet eller besvimelse
  • ​feber

​Blir du akutt syk, ring 113.

 

Kontakt

Akutten og Hjerte-lunge-senteret Klinikk for thoraxkirurgi

Kontakt Klinikk for thoraxkirurgi

Oppmøtested

Vår avdeling ligger i Akutt- og Hjerte-lunge-senteret. Gå inn hovedinngangen og rett fram forbi informasjonsskranken. Ta heisen opp til 5. etg (Heis nr. 5 og 6). Henvend deg i ekspedisjonen som ligger rett utenfor heisene på dagtid hverdager, eller i sengetun 6 på andre tidspunkt. 

Besøkstider

  • I dag
    • 14:00 - 15:00
    • 18:00 - 19:00
En vei med en bygning på siden og trær på siden

Akutten og Hjerte-lunge-senteret

Prinsesse Kristinas gate 3

7030 Trondheim

Transport

På sykehusområdet på Øya er det offentlige parkeringsplasser og offentlige parkeringshus. Disse driftes av Trondheim Parkering AS (parkeringshus) og Trondheim kommune (gateparkering).

På Østmarka og Tiller er det betalingsparkering på gateplan. Disse driftes av Trondheim Parkering AS.

 

​Tog - NSB

Nærmeste holdeplass for toget er Marienborg stasjon med kort gangavstand til sykehuset på Øya. Med normal gange er du midt på sykehusområdet på 6 minutter (450 meter).

Det går også buss mellom Øya og Trondheim Sentralstasjon

NSB har en egen app, hvor du både kan planlegge reisen og kjøpe billett på forhånd. Last den ned i Google Play (Android) eller App Store (iPhone).

Buss - AtB

Fra Trondheim Sentralstasjon og andre deler av Trondheim er det god bussforbindelse til St. Olav på Øya. Noen ruter har holdeplass på sykehusområdet på Øya. De fleste benytter holdeplassen ved Studentersamfunnet i Elgeseter gate. Dette gjelder også regionale bussruter. Med normal gange er du midt på sykehusområdet på 6 minutter (450 meter).

Bussbillett kan blant annet kjøpes med appen AtB Mobillett og SMS:

Flybuss

Værnesekspressen stopper ved Studentersamfundet i Elgeseter gate på vei til og fra flyplassen (Værnes). Det er ca 35 km fra Trondheim sentrum og til flyplassen.

Parkering på  Øya

Pasienter og besøkende kan parkere på offentlige parkeringsplasser og i offentlige parkeringshus på Øya. Disse driftes av Trondheim kommune og Trondheim Parkering.​

Praktisk informasjon

Når du blir behandlet på en poliklinikk (uten innleggelse) må du som regel betale en egenandel.​

I tillegg må du som regel betale en egenandel ved røntgen- og ultralydundersøkelser, og ved nukleærmedis​inske billedundersøkelser når du ikke er innlagt på sykehus.

Noen pasientgrupper er fritatt for å betale egenandel.

Hvis du ikke møter til avtalt time, så kan du bli avkrevd et gebyr.

Les mer om betaling/egenandeler og gebyrer her

 

Payment for not meeting

Note that cancellation must be made at least 24 hours before the appointment. Cancellation later than 24 hours before the appointment causes a fee of NOK 640 (in 2016)

Merk: Ikke alle avdelinger har callback, men noen enheter har tilbudet om å ringe deg tilbake.  

Mer informasjon om hvordan callback fungerer og hvordan du enklest får hjelp av oss på telefon

 

CALLBACK:

Note: Not all departments at St. Olav have the service to call you back, except for some outpatient clinics and laboratories.

What is callback?

Callback means that the telephone service is open to the public 24 hours so that you can give your message regardless of opening hours.

Remember personal identity number before calling

Please have your personal number - 6 or 11 figures - ready before calling. This will be of great help when we call you back.

If you are calling on behalf of others, for example children, the child's personal number must be entered.

Payment for not meeting

Note that cancellation must be made at least 24 hours before the appointment. Cancellation later than 24 hours before the appointment causes a fee of NOK 640 (in 2016)

Vi har flere spisesteder på sykehusområdet på Øya:

Det finnes spisested i lokalene til Klinikk for rus og avhengighetsmedisin i Klostergata. 

I tillegg finner du tilbud på Lian, Røros og Orkdal Sjukehus.

 

There are several places to eat in the hospital:

"Mat og cafe" at St. Olavs hospital offers a variety of food in the centers at Øya, at Lian and in the local hospitals in Røros and Orkdal.

"SiT" on behalf of the NTNU, runs cafes at Øya helsehus and in the Fred Kavli building. 

There is also a cafe in Clinic of Substance Use and Addiction Medicine (Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin) Departments in Klostergata 48.

​Read more: Mat og cafe

Kiosker:

Butikker:

  • Bunnpris storbutikk ligger i Elgesetergate 18.
  • Coop Prix ligger i ​Klostergata 46.

Blomster:

Kioskene på Øya-området selger friske blomster.

Frisør:

​​​Den private frisørsalongen ligger i Gastrosenteret.
Telefon: 72 82 54 14

 

Shops within the Hospital area at Øya:

Kiosks:
  • Narvesen in the Emergency Department and Heart-Lung Center.
  • Seven Eleven in the Neuroscience Center.
  • Pronto Pronto in the Women and Children’s Center.
Shops:
  • Bunnpris supermarket located at Elgesetergate 18.
  • Coop Prix located at Klostergata 46.
Flowers:
  • The kiosks in the Øya area sell fresh flowers.
Hairdresser:
  • The private hair salon is located in the Gastro Center.