pectus excavatum og pectus carinatum
Kirurgisk behandling for personer med brystdeformiteter
Traktbryst (innoverbryst - pectus excavatum) eller fuglebryst (utoverbryst - pectus carinatum) er medfødte feil i brystveggen der flere ribben og brystbenet vokser unormalt og danner en fordypning eller utheving i fremre brystvegg. De færreste har noen fysiske plager av dette.
Traktbryst forekommer hos cirka 1 av 1000 barn, og er vanligere hos gutter enn hos jenter. Tilstanden er vanligvis helt ufarlig, og de fleste med traktbryst trenger ingen behandling.
Fuglebryst er en tilstand der fremre del av brystkasses stikker unormalt mye frem, og deformiteten kan være liten eller stor. For mange vil de første symptomene starte i puberteten. Diagnosen er først og fremst av kosmetisk natur og behøver ingen behandling.
Henvisning og vurdering
Dersom tilstanden går ut over pusten din, eller er så sjenerende at det i stor grad påvirker din mentale helse, kan du bli vurdert for kirurgisk behandling.
Før operasjonen
Har du en begynnende eller pågående infeksjon med feber som for eksempel forkjølelse eller halsbetennelse kan det være operasjonen må utsettes. Det er viktig at du tar kontakt med sykehuset før du skal legges inn slik at legen kan vurdere situasjonen.
Ta med
- liste over de medisinene du bruker. Du må også ta med deg egne medisiner for det første døgnet på avdelingen/pasienthotellet. Medisiner som skal brukes videre under oppholdet vil du få utdelt av sykepleier, men bruker du spesielle medisiner kan det være lurt å ta med litt ekstra av disse.
- Joggebukse og innejakke
- Tøfler/sko som er enkle å ta på
- Toalettsaker og eventuelt egne medisiner
Det er viktig å ikke ta med for mye bagasje når du skal legges inn. Du har lov til å ta med verdiskaper, men dette er på eget ansvar.
Innleggelsesdagen og kvelden før operasjon
Når du kommer på sykehuset blir du tatt imot av helsepersonell som gir deg praktisk informasjon om det som skal skje før, under og etter operasjonen.
Som forberedelser til operasjonen tar vi blodprøver av deg og måler hjerterytmen din (EKG).
Forberedelser kvelden før operasjonen
- Kvelden før operasjonen skal du dusje og vaske håret før du legger deg.
- Hvis du har hår på overkroppen blir det barbert.
- Du må fjerne neglelakk og sminke.
- Du skal kun bruke rene sykehusklær etter dusjen før operasjonen og sengen du legger deg i er helt ren.
- Du får blå plastsokker til å ha på bena dersom du må opp på toalettet etter at du er ferdig dusjet.
- Du må ta av smykker og klokke
- Før operasjonen må du faste.
Noen sykehus kan ha som rutine at du skal faste etter kl 24:00 dagen før. Dette er av praktiske årsaker på grunn av mulige endringer i operasjonsprogrammet. Dette står mer detaljert i innkallingsbrevet ditt.
Forberedelser operasjonsdagen
Hvis du bruker tabletter på morgenen, får du disse av sykepleieren, hvis ikke annet er avtalt. Det kan være litt forandringer fra det du vanligvis tar på grunn av den kommende operasjonen. Selv om du faster, kan du svelge tablettene med litt vann.
Før operasjonen får du beroligende medisiner.
Under
På operasjonsavdelingen blir du tatt imot av lege og sykepleier som skal gi deg narkose. Vi legger inn små tynne plastrør (kanyler) på armene dine, og narkoselegen legger inn et tynt plastrør i ryggen din (epiduralkateter). Dette bruker vi til å gi deg smertestillende medisiner før, under og etter operasjonen.
Etter at du har sovnet legger anestesipersonalet inn en slange i luftrøret ditt. Dette fordi du under operasjonen blir tilkoblet en pustemaskin (respirator) som hjelper deg med å puste. I tillegg blir det lagt inn et kateter i urinblæra. Dette gjør vi for å kunne overvåke og behandle deg best mulig under og etter operasjonen.
Vi opererer traktbryst enten med åpen kirurgi eller med minimalt invasiv metode, såkalt Nuss–metode. Det blir lagt inn en stålskinne mellom ribbeina og bak nedre del av brystbeinet. Denne spenner fram brystbeinet. Stålskinnen blir fjernet etter tre til fire år ved Nuss-teknikk og etter ca. halvannet år ved åpen kirurgi.
Når vi opererer fuglebryst, bruker vi Ravitch-teknikk. Kirurgen vurderer deg, og ravitch-teknikken innebærer som oftest å fjerne ribbebrusker, dele opp brystbenet ditt, og fiksere denne med en metallplate. Metallplaten blir oftest liggende i brystet ditt.
Etter
Etter operasjonen blir du flyttet til en intensiv- eller oppvåkningspost, og deretter til overvåkningen.
Du vil være koblet til en del utstyr og slanger, slik at vi blant annet kan observere blodtrykk, hjerterytme, pustefunksjon og væskebalanse.
Allerede på operasjonsdagen vil du få hjelp til å sitte på sengekanten, stå ved sengekanten og eventuelt sitte i stol dersom du er i stand til det. Etter noen timer blir du vanligvis flyttet til en mindre overvåkningsenhet.
Det blir tatt kontrollbilde av lungene dine og blodprøver før utreise.
Kontroll
Det er fastlegen din som følger deg opp etter behandling. Du bestiller time selv.
Etter cirka 2 måneder skal du til kontroll med røntgenundersøkelse av brystet. Etter dette kan du som regel starte med løping og hardere trening, Oppstart av krevende aktiviteter som for eksempel tung styrketrening og kontaktidrett skal avklares med fastlegen din.
Vær oppmerksom
Kontakt fastlegen din dersom smertene øker. Ikke bruk smertestillende medisiner og alkohol samtidig. Trapp ned smertestillende sammen med legen din, og si i fra til legen din dersom du synes det er vanskelig å slutte.
Kontakt avdelingen om du får noen av disse plagene:
- tung pust
- blødning i såret
- væsking fra såret
- økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
- økende hevelse i ett eller begge beina
- sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
- svimmelhet eller besvimelse
- feber
Blir du akutt syk, ring 113.
Kontakt
Akutten og Hjerte-lunge-senteret
Klinikk for thoraxkirurgi
Oppmøtested
Vår avdeling ligger i Akutt- og Hjerte-lunge-senteret. Gå inn hovedinngangen og rett fram forbi informasjonsskranken. Ta heisen opp til 5. etg (Heis nr. 5 og 6). Henvend deg i ekspedisjonen som ligger rett utenfor heisene på dagtid hverdager, eller i sengetun 6 på andre tidspunkt.
Besøkstider
-
I dag
- 14:00 - 15:00
- 18:00 - 19:00

Akutten og Hjerte-lunge-senteret
Prinsesse Kristinas gate 3
7030 Trondheim