Undersøkelse
Tverrfaglig utredning - CFS/ME
CFS/ME er en sykdom uten kjent årsak. Utredningen gjøres ved å kartlegge din sykehistorie og ditt symptombilde, utelukking av andre sykdommer, og en vurdering ut fra anbefalte kriteriesett. Det tilbys tverrfaglig poliklinisk tilnærming i utredning og rådgivning. Alle pasientene får derfor konsultasjon hos lege i tillegg til andre fagpersoner som psykolog, ergoterapeut, ernæringsfysiolog, fysioterapeut, sykepleier eller sosionom.
Diagnosekriteriene er enten Canadakriteriene fra 2003 eller Fukadakriteriene fra 1994 for voksne. I tillegg brukes Pediatriske kriterier fra 2006 (Jason) i utredningen av barn. Diagnosen er en utelukkingsdiagnose og kan ikke alltid stilles selv om kriteriene er oppfylt, da andre sykdommer og tilstander også kan gi samme type symptomer som CFS/ME.
Henvisning og vurdering
Henvisning blir drøftet for å vurdere om du har rett til helsehjelp. Den som henviser deg, og du, mottar informasjon per brev om utfallet av drøftingen. Dersom du vurderes til å ha rett til helsehjelp, blir du satt på venteliste. I ventetiden til utredning, eller ved eventuelle endringer i helsetilstand, forholder du deg til fastlegen din.
Retningslinjer for håndtering av CFS/ME for allmennpraktikere:
Før
Alle pasienter utredes tverrfaglig. Disse timene forsøkes å settes opp samlet, med ikke for stor spredning over tid.
Alle pasienter får tilsendt samtykkeerklæring for at vi skal få hentet inn relevant somatisk og psykisk helseinformasjon.
Vi ønsker at du tar med deg oppdatert medisinliste til første time. Fastlegen din kan hjelpe deg med dette.
Det er tilfeldig hvilken av fagpersonene du vil møte først. Timene forsøkes fordelt innen 3-4 uker. Varighet på konsultasjonene er cirka en klokketime hver gang.
Under
Her er en oversikt over innhold i utredningstimene våre, eventuelt hva du bør forberede deg på:
Legetime
Legen samler inn informasjon og gjør seg kjent med din sykehistorie, gjennomfører en undersøkelse av deg, og vurderer blodprøvesvar eller tar blodprøver.
Du kan få spørsmål om følgende:
- Når begynte du å få symptomer?
- Når startet utmattelsen?
- Var det noe spesielt som utløste utmattelsen?
- Hvordan var helsen din før du ble utmattet?
- Har du andre plager som smerter eller hodepine?
- Har du nedsatt hukommelse og konsentrasjon?
- Er du nervøs eller nedstemt?
- Opplever du angstsymptomer?
- Hvordan er søvnen din?
- Hvordan er kostholdet ditt?
- Hvordan er funksjonsnivået ditt?
- Hva gjør du på en normal dag?
- Er du i jobb?
- Hvordan er hjemmeforholdene dine?
- Har du vært i behandling til lege, fysioterapeut, psykolog eller andre tidligere, og hva førte dette til?
Fordi CFS/ME er en eklusjonsdiagnose, er det mulig at du blir henvist til andre spesialister for utredning etter din første konsultasjon. Hensikten med en grundig utredning er å utelukke andre årsaker til at du er utmattet.
Time hos fysioterapeut
Fysioterapeut/ manuellterapeut gjør en undersøkelse av ledd, balanse, avspenningsevne og fleksibilitet samt undersøker smertepunkter og nevrologiske funksjoner.
Time hos ergoterapeut
Ergoterapeut gjør en vurdering av funksjonen din.
Time hos ernæringsfysiolog
Ernæringsfysiologen kartlegger ernæringsstatus.
Time hos psykolog
Vedvarende sykdommer kan medføre forandringer i hvordan man føler seg, og tenker om livet. Derfor vil psykologen be deg fortelle om sykehistorien din, men med en vinkling på hvordan du hadde det før, og underveis i symptomforløpet. Pågående belastninger kartlegges, og du blir spurt hvordan din opplevelse av eventuelle tilleggsbelastninger er. Din psykiske helse kan også bli vurdert med bruk av ulike kartleggingsskjema.
Etter
Fastlegen, eller den som henviste deg, mottar informasjon om utfallet av utredningen. Det er kun fastlege/ henviser som mottar den grundige oppsummeringen fra den tverrfaglige utredningen.
Du bes kontakte fastlege for en gjennomgang av dette, der du får en vurdering av hva vi tenker kan være beste oppfølging for deg.
Siden det per nå ikke finnes dokumentert standard behandling som kan kurere CFS/ME, må målet være å lære mestringsstrategier som kan lindre ubehagelige symptomer, bidra til konstruktiv mestring og bedre pasientens funksjon og livskvalitet der i livet denne er. Det kan være kontakt med fysioterapeut, tilrettelegging av ergoterapeut, aktivitetsavpasning, plan for fysisk aktivitet, samtaler med psykolog med mer.
Kontakt
Kunnskapssenteret
Poliklinikk for langvarige utmattelsestilstander av uklar årsak inkl. CFS/ME
Oppmøtested
Vi holder til i 2. etasje, vestfløy i Kunnskapssenteret. Vi henter deg på venterommet når det er din tur. Telefonnummer 72 82 25 00, åpen telefon alle hverdager kl. 13.00-14.00. Vi benytter tilbakeringetjeneste, så du kan ringe oss når som helst på døgnet og legge igjen beskjed. Vi ringer deg tilbake så raskt som vi har mulighet.
Kunnskapssenteret
Olav Kyrres gate 10
Øya, Trondheim
Transport
Praktisk informasjon
Kurs
- CFS/ME. Pasientkurs for deg over 18 årCFS/ME står for Chronic Fatigue Syndrome / Myalgic Encephalomyelitis. Vi tilbyr lærings- og mestringskurs over fire korte dager for nydiagnostiserte voksne med CFS/ME.CFS/ME. Pasientkurs for deg over 18 år3.september2024Flere datoer
- AvlystCFS/ME. Kurs for pårørende til voksne med CFS/MECFS/ME står for Chronic Fatigue Syndrome / Myalgic Encephalomyelitis. Vi tilbyr lærings- og mestringskurs for pårørende til voksne med CFS/ME.CFS/ME. Kurs for pårørende til voksne med CFS/ME2.oktober2024