Diagnose
Urinlekkasje hos kvinner
Urinlekkasje (urininkontinens) er en tilstand hvor du plages av ufrivillig urinavgang. Ca. 25% av norske kvinner har slike plager i større og mindre grad. De vanligste behandlingsmetodene er blæretrening, bekkenbunnstrening, medikamentell behandling eller operasjon.
Tre typer urinlekkasje
Stressinkontinens eller anstrengelseslekkasje.
Lekkasje av urin ved økt buktrykk som for eksempel når en hoster eller hopper. Denne typen er den vanligste hos yngre kvinner.
Urgeinkontinens eller hastverkslekkasje
Plutselig og sterk vannlatingstrang som ofte fører til lekkasje. Denne typen er den vanligste hos eldre kvinner.
Blandingsinkontinens
Mange kvinner plages med både stress- og urgeinkontinens, en blandingsinkontinens.
Henvisning og vurdering
Henvisningen prioriteres av lege som vurderer om du får tilbud om behandling ved sykehuset eller ikke. Du vil få tilsendt et vannlatings- / bleieveiingsskjema som du må levere innen 3 uker for å få time. Det er et mål at de fleste pasienter med urinlekkasje skal starte behandling innen 3 måneder etter at henvisningen er mottatt ved sykehuset. Legen vurderer om du trenger raskere behandling.
Utredning
Du vil få time hos uroterapeut/sykepleier før du får time hos gynekolog.
Utredning hos uroterapeut
Hos uroterapeuten blir det gjort undersøkelser som kartlegger blærens funksjon samt mengden urinlekkasje. Dette gjøres med ulike tester. Varighet på undersøkelsene er ca. 30-60 minutter.
Vurdering hos gynekolog
Gynekologen vil spørre deg om plagene dine og det vil bli gjort en gynekologisk undersøkelse. Gynekologen vil anbefale videre behandling. Timen tar ca. 20-30 minutter. Det er lurt å ha med en oppdatert liste over hvilke medisiner du bruker.
Utredning hos uroterapeut og time til gynekolog kan foregå på ulike dager eller du får time til begge samme dag. Det vil stå i innkallingsbrevet hva som er planen for deg. Noen vil også få tilbud om time til fysioterapeut samme dag.
Aktivitet etter undersøkelse
Du trenger ikke å ta noen spesielle hensyn etter undersøkelsen, og du kan være på jobb som vanlig.
Behandling
Gynekologen vil ta stilling til hva slags behandling du skal ha. Etter overgangsalderen anbefales alle med urinlekkasje å bruke lokale østrogener. Dette for å styrke slimhinnen, forebygge blærebetennelser og dempe en overaktiv blære. Overvektige anbefales å gå ned i vekt. Medikamentell behandling kan ha effekt hos noen ved hastverklekkasje og kan startes opp rett etter at du har vært hos legen. Legen vil gi deg resept på dette.
Bekkenbunnstrening vil ha effekt hos mange, spesielt de som plages med anstrengelseslekkasje. Legen vil vurdere om du skal få time hos fysioterapeut som har spesialkompetanse på dette. Bekkenbunnstrening kan startes opp med en gang.
Blæretrening og andre tiltak for å bedre toalettvanene kan hjelpe mange. Uroterapeuten vil snakke med deg om dette.
Ved anstrengelseslekkasje kan operasjon være et alternativ dersom trening eller andre tiltak ikke har hatt ønsket effekt. Den mest vanlige operasjonsmetoden ved anstrengelseslekkasje er TVT, eller forskjellige varianter av den.
For noen må vi prøve ulike typer behandling før vi kommer i mål. Andre behandlinger vi bruker er elektrostimulering, bulkamid, botox eller operasjon for blærefremfall.
Oppfølging
Det er ingen spesiell oppfølging etter behandling av urinlekkasje hos kvinner.
Kontakt
Kvinne-barn-senteret
Gynekologisk avdeling
Kvinne-barn-senteret
Olav Kyrres gate 11
7006 Trondheim
Transport
Praktisk informasjon
Kurs
- Inkontinens. Lærings- og mestringskursTodagers pasientopplæring for deg med urininkontinens, som ønsker å forebygge dette samt for den som er operert eller venter på operasjon. Pårørende er velkomne til å delta.Inkontinens. Lærings- og mestringskursDato kommer