Rekordlavt antall infeksjoner på St. Olav
Antallet infeksjoner som oppstår mens pasienter er innlagt på St. Olav er på et historisk lavt nivå i 2019.
Prevalensundersøkelsen den 4. september viste en forekomst av HAI på 3,7% for eget foretak. Sammen med målingen i februar, ser 2019 ut til å bli et rekordår, til tross for en noe høyere andel i mai.
St. Olavs hospital måler forekomsten av helsetjenesteassosierte infeksjoner (HAI) fire ganger i året. Prevalensundersøkelsen gir en oversikt over antallet HAI den dagen målingen utføres.
Se administrerende direktør Grethe Aasveds videoblogg om hvordan vi har snudd trenden.
De mest vanlige HAI-ene er de som blir målt på prevalensundersøkelsene. Infeksjonene fører til komplikasjoner for pasientene, og kan oppleves som en stor belastning.
De fire mest vanlige infeksjonene er:
- urinveisinfeksjoner
- nedre luftveisinfeksjoner
- blodbaneinfeksjoner
- postoperative sårinfeksjoner
Det har blitt satt inn flere tiltak de siste årene for å senke forekomsten. Blant annet utdanner Seksjon for smittevern håndhygieneobservatører, og sykehuset har nulltoleranse for bruk av klokker og ringer for ansatte med pasientkontakt. I tillegg har flere av klinikkene satt i gang egne prosjekter for å sørge for at de gjør de riktige tiltakene for å redusere antall HAI.
Reduksjon av HAI er også ett av fire prosjekter i forbedringsprogrammet for 2019.
Det er summen av arbeidet som kommer til syne nå, i tillegg til økt kvalitet på registreringen av prevalens som er med på å gi et riktigere bilde.
- Les mer om HAI-fritt sykehus her
Fortsatt potensial
Neste prevalensmåling er 6. november. Fagdirektør Runa Heimstad mener at sykehuset har mulighet til å komme under helseministerens krav på 3,5%:
– Vi må fortsette arbeidet som vi er godt i gang med. I høst kommer sykehuset til å ha ekstra oppmerksomhet knyttet til riktig bruk av blærekateter, noe som kan bidra til å senke antallet urinveisinfeksjoner.
Målingen i februar ga et resultat på 3,3 %. Ved de siste to målingene har et team fra Smittevern og Fagavdelingen kvalitetssikret de innrapporterte dataene.