Ny rekord: Blir pensjonist etter 52 og et halvt år

Ingen har jobbet lenger på St. Olav

Han startet i gartnerseksjonen som 17-åring, tok lederutdanning underveis og endte opp som administrasjonskoordinator i Kirurgisk klinikk. Etter nesten 52 og et halvt år på sykehuset i Trondheim går Skjalg Nesjan (70) nå over i pensjonistenes rekker.

Elling Finnanger Snøfugl
Publisert 20.12.2023
En mann iført dress og slips
REKORDMANNEN: Skalg Nesjan ble takket for sin innsats av gode kollegaer under avslutningen 14. desember. Foto: Geir Otto Johansen/St. Olavs hospital

52 år og 5 måneder, 629 måneder eller 18870 dager – uansett hvordan du teller er det vanskelig å ikke bli imponert. Det hører med til sjeldenhetene at noen jobber så lenge for samme arbeidsgiver. Men det har Skjalg Nesjan altså gjort.

Etter nærmere undersøkelser har det ikke lykkes å finne noen som har jobbet lenger på St. Olavs hospital. Den som har vært nærmest er sykepleier Aud Sidsel Sjaastad, som i 2020 gikk av etter 50 år.

– Litt vemodig

Fredag 15. desember hadde Nesjan sin siste ordinære arbeidsdag etter en markering der han mottok velfortjent heder for lang og tro tjeneste fra kollegaer på Kirurgisk klinikk. Formelt slutter han i jobben 31. desember.

– Jeg har jo vært forberedt på dette en stund. Jeg vet det er en tid for alt, men det er likevel litt vemodig når dagen kommer, innrømmer Nesjan.

I dag er 70-åringen et innsidevitne til den store forandringen St. Olavs hospital har gjennomgått de siste drøye 50 årene.

Han har opplevd at sykehuset har endret navn flere ganger, fra Sentralsykehuset i Trondheim, via Regionsykehuset i Trondheim (RiT) og til nåværende St. Olavs hospital.

Startet med plenklipp

Skjalg var bare 17 og et halvt år da han første gang ble ansatt på sykehuset i 1971 – den gang som medarbeider i gartnerseksjonen i Divisjon Driftsservice på Sentralsykehuset.

– Jeg ble tatt inn som sommervikar og drev med plenklipp og blomsterstell. Forholdene var mindre den gangen, men jeg synes å huske at gresset var litt grønnere, sier han og ler.

En mann som står ved siden av en plante
De siste årene har Skjalg jobbet her, i kontorlandskapet som administrasjonen på Kirurgisk klinikk deler med Medisinsk klinikk i tredje etasje på 1902-bygget. Foto: Elling Finnanger Snøfugl/St. Olavs hospital  

Da han først startet i jobben var den gamle høyblokka på sykehuset kun seks etasjer høy. Han husker godt at den året etter ble påbygd med seks ekstra, og ble slik de fleste husker den.

Blokka var en sentral del av sykehuset fram til den ble revet i 2010 for klargjøre for byggefase to av det vi i dag kjenner som det nye St. Olavs hospital på Øya.

– Veldig mye av aktiviteten var sentrert i den blokka. Avstandene var små og det var langt færre folk.  

– Husket telefonnummer i hodet

Etter kort tid i gartnerseksjonen ble Nesjan engasjert som portør og drev med transporttjenester i avdelingen Transport- og portørtjeneste i flere år. Noe som blant annet innebar å frakte pasienter rundt på sykehuset.

– Dette var jo lenge før mobiltelefonens tid, så vi lagret informasjon på en litt annen måte. Jeg husket for eksempel alle telefonnumrene til de ulike sengepostene i hodet. Jeg hadde en personsøker på meg og brukte de mange fasttelefonene som var montert rundt på sykehuset for å komme i kontakt med avdelingene, mimrer han.

På slutten av 80-tallet tok han lederutdanning, noe som førte ham over i nye roller, både som portørformann og senere med flere konsulentoppgaver i Direktørens stab, før han i 2003 ble ansatt som administrasjonskoordinator på Kirurgisk klinikk.

Der har han også jobbet de siste 20 årene av sin yrkesaktive karriere.

Omfattende endring

I denne stillingen har han overlevd flere klinikksjefer, og har blant annet hatt overordnet ansvar for oppsett av den omfattende administrative aktivitetsplanen på klinikken. Han har jobbet mye med omstilling og omorganisering, og har opparbeidet seg verdifull og etterspurt kompetanse.

I tillegg har Nesjan hatt flere oppgaver i ulike utvalg, og har også jobbet med organisering av opplæring av leger i Helseplattformen, samt andre koordineringsoppgaver knyttet til innføring av det nye journalsystemet.

– Det har vært mange store endringer og utfordringer i min tid på sykehuset, men jeg har ikke vært borti noe så omfattende som innføringen av Helseplattformen. Å lære opp over 11.000 ansatte i et så stort og nytt journalsystem er noe av det mest krevende vi har opplevd, sier han.

– Viktig bindeledd

I senere tid har han jobbet tett på nåværende klinikksjef Torbjørn Dahl, som takker Nesjan for den store jobben han har lagt ned for klinikken, som i dag teller godt over 800 ansatte.  

– Skjalg har svært lang fartstid her på sykehuset, og er en markant skikkelse. For oss han han særlig vært viktig som et bindeledd mellom de ulike kirurgiske miljøene gjennom sitt arbeid i sekretariatet i regionens fagråd for generell kirurgi, påpeker han.

– På vegne av klinikken takker jeg ham for lang og tro tjeneste og ønsker ham en god og aktiv pensjonisttilværelse.

En mann som sitter ved et skrivebord med en datamaskin og en kopp
Administrasjonskoordinatoren har ikke sakket ned på tempoet fram mot siste arbeidsdag. Her har han trivdes godt blant gode kollegaer i en årrekke. Foto: Elling Finnanger Snøfugl/St. Olavs hospital

Markant RBK-skikkelse

Skjalg Nesjan har ikke noen store planer om å sitte stille i sofaen når han nå blir pensjonist, men han gleder seg til å få mer tid til sine to barn og tre barnebarn.

– Ellers får jeg se hva jeg engasjerer meg i. Jeg har jo vært en aktiv fyr også utenom jobb gjennom hele livet, særlig gjennom fotballen, sier han.

I tillegg til å ha vært trener for aldersbestemte lag i over 40 år, er Nesjan kanskje mest kjent som en markant skikkelse i Rosenborg Ballklubbs valgkomite, der han i dag er leder. Han satt også i styret i fotballklubben på 80-tallet og har generelt vært sterkt engasjert i klubben. Inn mot årsmøtene kan det blåse godt på toppen, særlig når lokalavisene kommer på banen.

– Det er nok mer harmoni internt enn det virker som når man leser i avisen, sier han og humrer.

Han har regnet seg fram til at han har sett RBK fra tilskuerplass hele 840 ganger.

Hedrer arbeidsmiljøet

På St. Olav har han jobbet for fullt fram til siste dag. Det har ikke stått på motivasjonen.

– Det er jo en grunn til at jeg har vært her så lenge, sier 70-åringen.

– Jeg har fått jobbe med mange forskjellige ting og stadig fått nye utfordringer som har drevet meg fremover. Men framfor alt skyldes det nok det gode arbeidsmiljøet. St. Olav har vært en trygg og god arbeidsplass med mange gode og dyktige kollegaer. De har vært til stor inspirasjon og motivasjon.