Kliniske ernæringsfysiologers dag 2024

Viktig ernæringsbehandling

Sykdommer kan påvirke vårt behov for næring og vår omsetning av næringsstoffer. Ernæringsbehandling er derfor av stor betydning for mange grupper i ulike aldre.

Christina Yvonne O. Kalland
Publisert 04.09.2024
Et par kvinner som sitter ved et bord med mye ernæringsberiket drikke. Kvinnene er ernæringsfysiologer, og jobber ved St. Olavs hospital

Foto: Christina Yvonne O. Kalland

Kliniske ernæringsfysiologer på barneavdelingen, St. Olavs hospital.

Den første onsdagen i september hvert år, er det kliniske ernæringsfysiologers (KEF) dag. 

På barneavdelingen ved​ St. Olav jobber tre kliniske ernæringsfysiologer med ernæringsbehandling av barn. Oda Reitan Selbo og Tea Seline Nergård Rønne er to av dem, og de forklarer nærmere hva en klinisk ernæringsfysiolog jobber med:

​– Jobbhverdagen innebærer blant annet vurdering av om det er behov for energiberiking av mat og drikke, sonde eller intravenøs næring. Vi jobber mye med diagnoser der spesielt vektproblematikk er en utfordring, som for eksempel under behandling av kreft, spisevegring og barn med hjertesykdom. Vi jobber i tillegg med veiledning av diabetes type 1, samt tilpassing av kost ved lever- og nyresvikt for å nevne noe. Barn er i vekst og utvikling, og må følges opp kontinuerlig, sier klinisk ernæringsfysiolog Oda Reitan Selbo.

– Vi jobber også mye med barn som har ulike allergier, både med tanke på å kartlegge behov de har, vurdering av tilskudd og vektutvikling. I tillegg er vi innom barn intensiv, hvor barna ofte er for syke til at de​ får inn tilstrekkelig med mat og drikke selv, der må det vurderes hva som er best mulig videre plan. Barn kirurgi er ytterligere en avdeling vi er innom, ofte i tilfeller hvor det skal legges PEG-knapp på magen, sier Tea Seline Nergård Rønne.

Les også:

Ny ernæringsstrategi klar på St. Olav

Markering av KEF-dagen på St. Olav 2022: Ernæring og helse henger sammen