Pårørende
Her får du mer informasjon som kan være nyttig for deg og den som er pårørende. Vis gjerne videoene og informasjonen til dine nærmeste om du ønsker det. Nærmeste pårørende kan for eksempel være ektefelle, søsken, nærmeste familie, barn eller nære venner.
Til deg som mamma eller pappa
Når en i familien opplever å få psykiske eller fysiske helseutfordringer, påvirker det deg som forelder og måten du fungerer på. Mange foreldre kjenner at hverdagen kan være tung å mestre. Bekymring, dårlig samvittighet og usikkerhet om hvordan barna har det, er vanlige tanker og følelser for mange. Vårt utgangspunkt er at alle ønsker det beste for sine barn. Det er ikke alltid like enkelt å få til, spesielt ikke i en vanskelig livssituasjon.
Barn og unge får med seg mer enn vi voksne tror
Barn og ungdom opplever, ser og hører mer enn vi voksne tror. De fornemmer fort når det skjer noe med noen i familien. De kan legge merke til at foreldrene sliter eller oppfører seg annerledes enn de vanligvis pleier. Mange barn synes det er vanskelig å snakke med foreldre sine om dette, og kan bli gående alene med sine tanker og bekymringer. Noen barn kan tenke at det er deres skyld at mor eller far har det vanskelig.
Åpenhet er ofte det beste
Vi vet at informasjon og åpenhet gir trygghet. Det beste er om du snakker åpent om det som skjer i familien. Det er lett å tenke at du vil beskytte eller skåne barnet ved å ikke si noe. Barn trenger ikke vite alt, men det som sies må være sant. Åpenhet gjør det lettere for barn å forstå det som skjer og mestre situasjonen de er i.
Vi som er helsepersonell har et særskilt ansvar for å dekke det behov for informasjon og nødvendig oppfølging som barn kan ha, som følge av foreldrenes psykiske plager eller rusmiddelavhengighet.
Vi har god erfaring og kompetanse i å prate med barn, og hos oss er alle barn velkommen til barnesamtaler ved behov.
Sist oppdatert 04.09.2024