Behandling

Amming

Informasjon om ammestart og ammeråd som kan være nyttige den første tiden etter at barnet ditt er født.

De fleste nyfødte søker brystet rett etter fødselen og er veldig sugevillige. Men selv om barnet søker brystet og mor er klar for og innstilt på å amme, kan ammestarten for noen mødre og nyfødte by på utfordringer. Noen kvinner kan oppleve at det å amme ikke er så lett som de hadde tenkt seg.

Jordmoren du møter på svangerskapskontrollene og jordmødre, barnepleiere og helsesøstrer du møter etter fødselen, er der for deg og barnet ditt. De kan svare på spørsmålene dine, og gi råd om eller gi hjelp til amming. Bruk dem.

Les mer om amming på helsenorge.no


Før

Baby ved mors bryst. Foto
Foto: Colourbox

Hvorfor er det bra å amme?

Morsmelk er den beste maten for nyfødte og spedbarn. Morsmelken, sammen med tilskudd av vitamin D fra fire ukers alder, inneholder alle de næringsstoffene som den nyfødte trenger de første månedene. 

I tillegge til at amming er praktisk, hygienisk og rimelig, gjør ammingen at livmoren trekker seg raskere sammen etter fødselen. Delvis amming vil gi barnet og deg viktige helsegevinster, så ikke gi opp ammingen dersom du ikke får til å fullamme, eller om barnet ditt trenger tillegg av annen mat. All morsmelk barnet ditt kan få, er viktig for barnet.

Råd og veiledning om tilskudd av annen mat, vil du få av helsesykepleier når du er på kontroller med barnet ditt på helsestasjonen.

Melkeproduksjonen blir stimulert av at barnet får amme hyppig. Jo oftere barnet ditt blir lagt til brystet, jo mer melk vil du produsere og det er gunstig for barnet ditt. Det er vanlig at barnet ønsker å få mat 10-12 ganger per døgn, men det er også normalt at det ønsker mat hyppigere enn det. Det er selvsagt forskjell fra barn til barn på hvor ofte de viser tegn på sult. Barnet bør ikke legges til brystet sjeldnere enn 6-7 ganger i døgnet i starten. For å sikre at barnet får nok mat, bør du legge det ofte til brystet.

Selv om du de første dagene ikke tror at du har melk, vil det alltid være noe melk i brystene. De dråpene du har, er det viktig at barnet får. Denne første melken/råmelken er ekstra nærings- og energirik. Ved hyppig amming vil barnets behov for næring bli tilfredsstilt. Små og hyppige måltid vil dermed dekke barnets behov for mat. Hyppige måltider vil også stimulere produksjonen av morsmelk. Et barn som er fullbårent, friskt og suger godt, trenger ikke morsmelktillegg.



Det er normalt at spedbarn viser tegn på sult og vil amme ofte. Legg barnet til brystet så snart det viser tegn til at det vil suge. Disse tegnene kan være at barnet strekker på bena/kroppen, rekker ut tunga, smatter og glipper med øynene. Ikke vent til barnet begynner å skrike før du legger det til brystet. Gråt er et sent signal fra barnet om at det er sultent.

For å unngå infeksjoner er det viktig med god håndhygiene. Vi anbefaler at du vasker hendene før amming, dette er spesielt viktig når du er på sykehuset. På sykehuset er det mange bakterier som kroppen din ikke er kjent med, og dermed større risiko for infeksjon. Du bør være forsiktig med å ta direkte på brystvortene om du er sår på brystet.

Mobiltelefonen er ofte bakteriekilde. Vask alltid hendene dine etter bruk av mobilen og før du steller barnet og legger det til brystet.

Under

Amming og barnets sugeteknikk

La barnets ansikt være vendt mot deg. Barnet skal ligge med kroppen sin mot brystet ditt, slik at det slipper å vri hodet for å nå fram. Nesen skal være i høyde med brystvorten.

Barnet får da riktig sugetak når det strekker seg mot brystet ditt. Når barnet bøyer hodet lett bakover for å ta brystvorten, blir haka pressa mot brystet og nesen blir frigjort slik at barnet kan puste når det dier.

Suge- og gaperefleksen blir stimulert ved å forsiktig stryke brystvorten mot nesen og overleppa til barnet. Når barnet gaper høyt (stort), som ved en gjesp, blir det ført til brystet.

Du bør ikke dytte brystvorten mot barnet. Dersom du holder på brystet må du være oppmerksom på at ikke fingrene dine er for nær brystvorten og i veien for barnet. Barnet skal ha mye av det brune området av brystvorten inn i munnen.

Pass på at barnet ligger tett inntil kroppen din hele tida. Barnet vil ofte gli litt bort fra brystet/kroppen din, og vil da miste det gode sugetaket og kan suge feil på brystvorten din.

Få mest mulig av brystet inn i munnen til barnet. Prøv å sikte mot ganen med brystvorten. Det er der refleksen for å suge blir utløst.

Om nesen blir klemt sammen mot brystet, ligger barnet kanskje for høyt på brystet og med bøyd nakke. Trekk barnet litt ned, med hodet lett strekt bakover. Hold barnets kropp tett inntil deg. Trykk helst ikke på brystet med fingrene for å holde nesen til barnet fri, det kan stenge melkegangene dine.

Normalt bør barnet suge til det slipper brystet selv. Om du tar barnet fra brystet, kan det være lurt å oppheve undertrykket ved å putte lillefingeren din inn i munnen på barnet, og så fjerne brystet fra munnen. Dette er for å unngå at brystvortene blir såre.

Mor ammer baby. Foto
Foto: Colourbox

  • Det er ikke smertefullt for deg å amme
  • Du hører svelgelyder når barnet får i seg melk
  • Barnet gaper høgt, ingen trutmunn
  • Underleppa er krøllet litt utover
  • Munnen er full av bryst
  • Kjevemusklene jobber rytmisk, til helt bak ørene
  • Etter å ha ammet vil formen på brystvorten være rund

Mor ammer baby. Foto
Foto: Colourbox

 

  • Mor ammer baby. Foto
    Det er smertefullt for deg å amme.
  • Barnet har smilehull i kinnene når det suger
  • Barnet sutter/smatter på brystvorten og lager trutmunn
  • Svært lang sugetid, over 30 minutt på ett bryst
  • Barnet drar i brystet eller må selv vri på hodet for å suge
  • Brystvorten er skev etter amming

Om sugeteknikk og gode ammestillinger - se video fra Global Health Media

Ammehjelpens ammesjekkliste for mødre første uken etter fødsel (pdf) 

Det er viktig at barnet tømmer brystet ditt helt før du tilbyr det andre brystet. Dette er viktig for å stimulere melkeproduksjonen, og fordi den feteste melken kommer til slutt. Barnet suger først for å slukke tørsten, deretter for å bli mett. Det er den siste melken som er mest næringsrik, og derfor er det viktig at barnet får i seg denne melken. Dersom barnet suger på begge bryst under ett måltid, er det viktig at du ved neste måltid først tilbyr det brystet som barnet avsluttet sist måltid med.

Barnet bør bli lagt til brystet når det viser tegn til sult. Husk at det er vanlig at nyfødte dier 10-12 ganger i døgnet. Rytmen på måltidene kan variere – i perioder kan barnet ha behov for å die hver time, for så ha litt lengre soveperioder. Om barnet ditt sover mye de første dagene, kan det være nødvendig å vekke det for å amme. Ta kontakt med helsepersonell for veiledning om barnet ditt har færre enn 6-7 måltid i døgnet.

Amming - håndmelking

Å håndmelke er ofte et bedre alternativ enn å pumpe seg, spesielt de første dagene etter fødselen.
Det er en fordel om du lærer deg å håndmelke før du reiser hjem fra barselavdelinga. Håndmelking kan være nyttig både for å stimulere melkeproduksjonen, og for å lette på trykket i brystene ved brystspreng/melkespreng.
Snakk med personalet på fødeavdelingen om du trenger informasjon om eller hjelp til håndmelking. De kan veilede deg, så du er trygg på hvordan du håndmelker før du reiser hjem fra sykehuset.

Når du håndmelker for å stimulere produksjonen må du ikke gi opp for fort. Du må håndmelke minimum 5–10 minutt på hvert bryst for å oppnå best effekt. De første dagene etter fødselen kan du ikke vente at det kommer mye melk når du håndmelker. Hver melkedråpe er verdifull for barnet og bør bli gitt til barnet. Du kan for eksempel samle melken i en teskje og gi barnet melken med skjeen. Små og hyppige måltid vil slik dekke barnets behov for mat de første dagene.

Informasjon om håndmelking fra Ammehjelpen

Brystimplantat / -reduksjon

Dersom du har brystimplantat kan du vanligvis amme barnet ditt. Det er viktig at du ammer ofte om du har implantat i brystene dine. «Lagringskapasiteten» er da mindre enn om brystene var uten implantat, så måltidene blir mindre og må derfor komme hyppigere.

Dersom du har redusert brystene dine kan det bli behov for tilleggsernæring til barnet ditt, i alle fall i perioder. Melkegangene kan ha blitt skadet under en brystreduksjonsoperasjon. Derfor må du som har redusert størrelsen på brystene dine, være observant på om melkegangene og utdrivingsrefleksen fungerer som det skal i starten av ammingen.

Fortell oss gjerne om du er operert i brystene, så vi kan gi deg rett veiledning og hjelp om du trenger det.

Les mer om brystoperasjoner og amming på ammehjelpen.no

Medisinbruk og amming

Generelt er de fleste medisiner mulig å ta selv om du ammer. Likevel er det viktig å være klar over at gravide og kvinner som ammer som hovedregel skal bruke så lite medisin som mulig.

Snakk med legen

Dersom du bruker medisiner skal du ikke slutte med dem uten å ha diskutert det med legen din først. Du bør heller ikke endre på dosene/mengden medisin uten at dette skjer i samråd med legen din. Det kan være større fare for barnet ditt og deg om du slutter eller endrer på medisiner som du tar for sykdommen din, enn det er å utsette seg for de bivirkninger som noen medisiner kan gi.

Om du blir syk og trenger medisin du ikke har brukt før, må du fortelle legen at du er gravid eller at du ammer. Da kan legen velge en type medisin ut ifra det. Husk at dette også gjelder kremer til huden, medikamenter som ikke er på resept og naturmedisiner.

Har du andre spørsmål om amming og medisinbruk?

«Trygg mammamedisin» er en offentlig nettside som kan svare deg direkte på spørsmål om medisiner i graviditet og ammeperioden.

Gå til nettsidene til Trygg mammamedisin

Brystspreng

Når melkeproduksjonen kommer i gang kan du oppleve at brystene dine blir harde, de føles «sprengte» og ømme. Får du mye brystspreng kan det være litt vanskelig for barnet å få ut melken.

Når melkeproduksjonen starter, kan det noen ganger komme «kuler» i brystet. Dette skyldes melkekjertler som hovner opp, eller at melken hoper seg opp. Akupunkturbehandling kan hjelpe å tømme brystene, få løst opp melkespreng og opphopning av melk.

Etter

Vonde bryst ved amming

Noen kvinner får ulike utfordringer i sammenheng med at melkeproduksjon starter eller ved amming.

Såre brystvorter skyldes nesten alltid at barnet har fått feil tak på brystvorten. Å sikre god ammestilling så barnet får riktig sugetak er viktig for både å unngå, og for å behandle såre brystvorter. 

Såre brystvorter må ikke forveksles med ømme brystvorter. Det er normalt å føle ømhet i brystene i starten av ammeperioden. Normal ømhet skal gå over i løpet av de første 30 sekunder inn i amminga. Om smerten vedvarer, og blir litt verre for hver gang du ammer er det noe som er galt.

Les mer om forebygging og behandling av såre brystvorter på Ammehjelpen sine nettsider

Forebygging av såre brystvorter er viktig for en vellykket amming. Her finner du noen råd som kan forebygge såre brystvorter: 

  • Riktig sugetak og ammestilling er viktigst for å forebygge såre brystvorter

  • Vær nøye med håndhygienen

  • Varier mellom ulike ammestillinger

  • Om barnet ikke slipper brystet selv, må du ikke dra brystvorten ut av munnen til barnet. Barnet vil slippe brystet om du stikker lillefingeren din inn i barnets munnvik. Undertrykket som danner seg i barnets munn under amming vil da bli opphevet og munnen løser seg fra brystet. Du kan da løfte brystvorten ut av barnets munn, uten at det blir drag og strekk på brystvorten. 

  • Når du har ammet vil det være litt melk igjen på brystvorten, la denne melken tørke inn før du tar på deg klær igjen. Melken legger seg som ei beskyttende hinne på brystvorten.

  • Dusj daglig og ha på deg mykt tøy nærmest brystet. Unngå tøy som gnisser og irriterer brystvorten. Unngå ammeinnlegg av papir den første tida. Unngå bruk av såpe på brystene, da det tørker ut huden.

  • Unngå stram BH som gjør at brystvorten blir klemt innover i brystet. Dette kan lage fuktige groper rundt brystvorten, noe som øker forekomsten av bakterier og dermed gir større risiko for infeksjon.

Behandling

Barnet må ofte amme en stund før melken begynner å renne. For å korte ned denne tiden, og slik sett beskytte de såre brystvortene, kan du selv stimulere utdrivingsrefleksen ved å massere brystet. Med rene fingertupper masserer du lett det brune området rundt brystvorten. Unngå å ta på selve brystvorten. Når du ser at melken begynner å komme, legger du barnet til.

Et viktig prinsipp ved behandling av sår hud er: «Tørt på tørt, vått på vått». Fuktige sår på brystvortene kan renses med saltvann. Snakk med jordmor eller helsesykepleier om hvordan du skal gjøre dette.

Mer informasjon om såre brystvorter finner du på ammehjelpen.no

Hormonene som er i kroppen din rett etter fødselen fører til økt blodtilførsel og at væske hoper seg opp i brystene dine. Dette kommer samtidig med at melkeproduksjonen blir satt i gang. Dette er årsaken til at mange kvinner kjenner at brystene er både hovne og ømme etter fødselen, og dette blir kalt brystspreng. Brystspreng er mest vanlig mellom andre til femte døgn etter fødselen, og varer som regel fra ett til to døgn, for noen litt lengre.

Når brystet er hardt og sprengt, kan det være vanskelig for barnet å ta tak i brystvorten. Et tiltak for å lette påkoblingen for barnet er å håndmelke i 1-2 minutt før barnet skal die. Det brune feltet (areola) vil da bli mykere, og gjør det lettere for barnet å få nok bryst inn i munnen. Spør om å få veiledning i håndmelking før du reiser fra sykehuset. Håndmelking før du legger barnet til, kan også være et tiltak om du har såre brystvorter. Barnet trenger da ikke å suge så mye/lenge for å få melken til å strømme.

Når brystet blir fyllt med melk får du en følelse av spreng – det er melken i brystene som utløser denne følelsen av spreng. Dette kan, særlig i starten av ammingen, være litt ubehagelig. Etter amming og når brystene er tømt, er følelsen av spreng borte.

Ved melkespreng er brystene harde og spente fordi de er fulle av melk og trykket inne i brystene er stort. Dette kan kommet av at det er lenge siden du amma sist, eller at melkeproduksjonen er større enn den mengden melk barnet trenger eller tar. Det er vanlig å kjenne melkespreng første gangen i løpet av den første uken etter fødselen. Men melkespreng vil kunne kommet og gå gjennom hele ammeperioden.

Mer informasjon finner du på ammehjelpen.no:

Oppmyking av melkespreng

Blir en melkegang tett, kan drenasjen av melken bli hemmet. Barnet greier ikke tømme de melkekjertlene/melkereservoarene som ligger bak den tette melkegangen. Brystet ditt blir da ømt og rødflammet med smerter/ubehag over det området der den tette melkegangen er. Du kan få lett feber.

Det kan være lurt å legge barnet til brystet slik at barnets hake er vendt mot det ømme området av brystet. Dette gjør det lettere for barnet å løse opp tilstoppingen og tømme brystet. Når brystene er tømt, vil feber og smerter/ubehag gå over. Men om tilstanden ikke blir bedre i løpet av et par døgn eller du føler deg syk selv om barnet har amma og brystet kjennes «tomt», må du oppsøke lege.

Brystbetennelse og tette melkeganger blir ofte forvekslet fordi symptomene kan være like.

Les mer om tette melkeganger på ammehjelpen.no

Brystbetennelse er en tilstand som krever behandling. Brystet blir da rødt, varmt, vondt, du kan få høy feber (over 39,5 grader) og generell sykdomsfølelse, influensasymptomer. 

Ved mistanke om tette melkeganger eller brystbetennelse skal brystet ha ro.

Anbefalingene er som følger :
  • amme som normalt på etterspørsel fra barnet
  • bruke kalde omslag i 10-20 minutter mellom amminger for å få ned hevelse i brystvevet
  • ta betennelsesdempende / smertestillende ved behov
  • IKKE massere brystet
  • varme omslag på brystet rett før amming kan lette utdrivingen av melk
Hvis du mistenker brystbetennelse vil dette være førstevalget som behandling i 12-24 timer. Kontakt lege før dette hvis du i løpet av dette døgnet blir mye dårligere, får høy feber, kvalme, oppkast eller får mer vondt i brystet. Du kan da ha behov for antibiotika.

Legen vil da ta prøver av melken din og fra sår du evt. har på brystvorten. Dette er for å finne ut hvilke bakterier som er årsak til betennelsen, slik at du kan få rett behandling.

Les mer om brystbetennelse på ammehjelpen.no

Kontakt

  • Kontakt Nyfødt intensiv

    Oppmøtested

    2. etasje i Kvinne-barn-senteret, østfløya.
    Bruk hovedinngangen og følg skiltene til riktig heis eller trapp.
    Du finner oss til venstre når du kommer ut at heisen i 2. etasje.

     

    Besøkstider

    • I dag DØGNÅPEN
    • Mandag DØGNÅPEN
    • Tirsdag DØGNÅPEN
    • Onsdag DØGNÅPEN
    • Torsdag DØGNÅPEN
    • Fredag DØGNÅPEN
    • Lørdag DØGNÅPEN
    • Søndag DØGNÅPEN

    Kvinne-barn-senteret

    Olav Kyrres gate 11

    7006 Trondheim

    Transport

    Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved St. Olavs hospital med buss, og noen steder med tog. Her finner du beskrivelse av transporttilbud og lenker inn dit.

    For St. Olavs hospital på Øya gjelder dette:
     

    Tog

    Nærmeste holdeplass for toget er Marienborg stasjon. Det er kort gangavstand til sykehuset på Øya. Det går også buss mellom Øya og Trondheim Sentralstasjon.
     

    Flybuss

    Værnesekspressen stopper ved Studentersamfundet på vei til og fra flyplassen. Det er ca 35 km fra Trondheim sentrum og til flyplassen.
     

    Bussforbindelser regionalt og lokalt

    For de fleste lokale bussene er Studentersamfundet i Elgeseter gate nærmeste holdeplass til sykehuset på Øya. Dette gjelder også regionbussene.

    Merk: noen bussruter også går innom St. Olav på Øya. 

    Se nettsidene til AtB for flere detaljer om busstilbudet til St. Olavs hospital

    Bus - Local and the surrounding districts

    The best way to plan your travel is to visite the website of AtB and use the "Reiseplanlegger" (planner):
    https://www.atb.no/ 

    Bus - Airport

    Flybussen: http://www.flybussen.no/en 
    Værnesekspressen:
    http://vaernesekspressen.no/index.php/vaernes_eng/rutetider/avganger

    Train

    Marienborg is the nearest train station to the hospital at Øya:
    https://www.nsb.no/reisemal/stasjoner/marienborg-stasjon 

    There is local bus service to and from the Trondheim Central Station:
    https://www.nsb.no/reisemal/stasjoner/trondheim-s 

    Praktisk informasjon

    Sykehusapotekene i Midt-Norge har avdelinger flere steder i Midt-Norge. I Trondheim finner du apoteket i 1. etasje i Kunnskapssenteret på Øya:

    Kart over Øya, Trondheim, med Sykehusapoteket markert.

    Åpne kart i eget vindu (Google Maps)

     

    Mer informasjon om Sykehusapotekene i Midt-Norge: https://sykehusapoteket.no/steder/sykehusapoteket-i-trondheim​

     

    Note: Not all departments at St. Olav have the service to call you back, except for some outpatient clinics and laboratories.

    What is callback?

    Callback means that the telephone service is open to the public 24 hours so that you can give your message regardless of opening hours.

    Remember personal identity number before calling

    Please have your personal number - 6 or 11 figures - ready before calling. This will be of great help when we call you back.

    If you are calling on behalf of others, for example children, the child's personal number must be entered.

    Payment for not meeting

    Note that cancellation must be made at least 24 hours before the appointment. Cancellation later than 24 hours before the appointment causes a fee of NOK 640 (in 2016)

    There are several places to eat in the hospital.

    "Mat og cafe" of St. Olavs Hospital offers a variety of food in the centers at Øya, at Lian and in the local hospitals in Røros and Orkdal.

    "SiT" on behalf of the NTNU, runs cafes at Øya helsehus and in the Medisnteksniske senter.

    There are also a cafe in the Rusklinikken in Klostergata 48.

    ​Read more: Mat og cafe

    Kiosker:

     

    Butikker:

    • Bunnpris storbutikk ligger i Elgesetergate 18
    • Coop Prix  ligger i ​Klostergata 46

     

    Blomster:

    Kioskene på Øya-området selger friske blomster.

     

    Frisør:

    ​​​Den private frisørsalongen ligger i Gastrosenteret.
    Telefon: 72 82 54 14

    Vi har flere spisesteder på sykehuset.

    Oversikt over alle våre spisesteder med åpningstider

    Spisestedene i Øya helsehus og i MTFS drives av SiT

    • Det finnes spisested i lokalene til Klinikk for rus og avhengighetsmedisin i Klostergata. 

    Pasienthotellet Hotell St. Olav ligger på Øya i Trondheim ​og driftes av Compass Group.


    Les mer om pasienthotellet

    Opening hours:
    • Monday - Friday: 09:00 - 19:00
    • Saturday: 1000 - 1400

    Phone 73 86 42 00

    Read more about the Pharmacy

    Shops within the Hospital area at Øya:

    • Bunnpris, located in Elgesetergate 18
    • Coop Prix in Klostergata 46

    ​​ 

    Skolen i Barne- og ungdomsklinikken drives av Trondheim kommune.
    Skolen er plassert i Kvinne-barn-senterets 1. etasje, i østfløya.
    Hvis du kommer utenfra, kan du benytte hovedinngangen og følge skiltene.

    For å finne ut mer om skolen er det lurt å se på nettsiden www.trondheim.kommune.no/stolavskolen


    Hvis du vil kontakte lærere og elever, kan du sende e-post til:
    skolen-st-olav.postmottak@trondheim.kommune.no

    Skolen har telefon 72 57 47 47

    Skolens lærere underviser også elever i videregående skole som er innlagt i hele sykehuset.
    Lærerne som underviser videregående elever, har telefonnummer 72 57 50 31.

    Merk: Ikke alle avdelinger har callback, men noen enheter har tilbudet om å ringe deg tilbake.  

    Mer informasjon om hvordan callback fungerer og hvordan du enklest får hjelp av oss på telefon

    St. Olavs Hospital offers a free wireless guest network called HMNGuest. The guest network is available at all hospital locations throughout the region.

    • Connect to your wireless network HMNGuest
    • Open your browser and follow the instructions
    • You will receive a password by SMS and then you can use guest network online
    • Passwords are valid for one week at a time. Passwords can be sent to any mobile phone with a Norwegian mobil number
  • Kontakt Fødeavdelingen

    Oppmøtested

    Fødeavdelingen ligger i 5. etasje i Kvinne-barn-senteret på Øya.

    Innleggelse og besøk:
    Fødeseksjonen, St. Olavs fødestue, Føde Observasjon: 
    - Gå til inngang på baksiden av Kvinne-barn-senteret og ta heisen opp i 5. etasje.

    Besøk på Barselseksjonen:
    - Gå inn via hovedinngangen, deretter videre i 1. etasje, forbi gynekologisk poliklinikk og ta heisen opp i 5. etasje.

    - Har du time på Svangerskapspoliklinikken og/eller Senter for fostermedisin går du inn hovedinngangen og tar heisen opp i 5. etasje.

    Kvinne-barn-senteret

    Olav Kyrres gate 11

    7006 Trondheim

    Transport

    Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved St. Olavs hospital med buss, og noen steder med tog. Her finner du beskrivelse av transporttilbud og lenker inn dit.

    For St. Olavs hospital på Øya gjelder dette:
     

    Tog

    Nærmeste holdeplass for toget er Marienborg stasjon. Det er kort gangavstand til sykehuset på Øya. Det går også buss mellom Øya og Trondheim Sentralstasjon.
     

    Flybuss

    Værnesekspressen stopper ved Studentersamfundet på vei til og fra flyplassen. Det er ca 35 km fra Trondheim sentrum og til flyplassen.
     

    Bussforbindelser regionalt og lokalt

    For de fleste lokale bussene er Studentersamfundet i Elgeseter gate nærmeste holdeplass til sykehuset på Øya. Dette gjelder også regionbussene.

    Merk: noen bussruter også går innom St. Olav på Øya. 

    Se nettsidene til AtB for flere detaljer om busstilbudet til St. Olavs hospital

    Bus - Local and the surrounding districts

    The best way to plan your travel is to visite the website of AtB and use the "Reiseplanlegger" (planner):
    https://www.atb.no/ 

    Bus - Airport

    Flybussen: http://www.flybussen.no/en 
    Værnesekspressen:
    http://vaernesekspressen.no/index.php/vaernes_eng/rutetider/avganger

    Train

    Marienborg is the nearest train station to the hospital at Øya:
    https://www.nsb.no/reisemal/stasjoner/marienborg-stasjon 

    There is local bus service to and from the Trondheim Central Station:
    https://www.nsb.no/reisemal/stasjoner/trondheim-s 

    Praktisk informasjon

    Sykehusapotekene i Midt-Norge har avdelinger flere steder i Midt-Norge. I Trondheim finner du apoteket i 1. etasje i Kunnskapssenteret på Øya:

    Kart over Øya, Trondheim, med Sykehusapoteket markert.

    Åpne kart i eget vindu (Google Maps)

     

    Mer informasjon om Sykehusapotekene i Midt-Norge: https://sykehusapoteket.no/steder/sykehusapoteket-i-trondheim​

     

    Note: Not all departments at St. Olav have the service to call you back, except for some outpatient clinics and laboratories.

    What is callback?

    Callback means that the telephone service is open to the public 24 hours so that you can give your message regardless of opening hours.

    Remember personal identity number before calling

    Please have your personal number - 6 or 11 figures - ready before calling. This will be of great help when we call you back.

    If you are calling on behalf of others, for example children, the child's personal number must be entered.

    Payment for not meeting

    Note that cancellation must be made at least 24 hours before the appointment. Cancellation later than 24 hours before the appointment causes a fee of NOK 640 (in 2016)

    There are several places to eat in the hospital.

    "Mat og cafe" of St. Olavs Hospital offers a variety of food in the centers at Øya, at Lian and in the local hospitals in Røros and Orkdal.

    "SiT" on behalf of the NTNU, runs cafes at Øya helsehus and in the Medisnteksniske senter.

    There are also a cafe in the Rusklinikken in Klostergata 48.

    ​Read more: Mat og cafe

    Kiosker:

     

    Butikker:

    • Bunnpris storbutikk ligger i Elgesetergate 18
    • Coop Prix  ligger i ​Klostergata 46

     

    Blomster:

    Kioskene på Øya-området selger friske blomster.

     

    Frisør:

    ​​​Den private frisørsalongen ligger i Gastrosenteret.
    Telefon: 72 82 54 14

    Vi har flere spisesteder på sykehuset.

    Oversikt over alle våre spisesteder med åpningstider

    Spisestedene i Øya helsehus og i MTFS drives av SiT

    • Det finnes spisested i lokalene til Klinikk for rus og avhengighetsmedisin i Klostergata. 

    Pasienthotellet Hotell St. Olav ligger på Øya i Trondheim ​og driftes av Compass Group.


    Les mer om pasienthotellet

    Opening hours:
    • Monday - Friday: 09:00 - 19:00
    • Saturday: 1000 - 1400

    Phone 73 86 42 00

    Read more about the Pharmacy

    Shops within the Hospital area at Øya:

    • Bunnpris, located in Elgesetergate 18
    • Coop Prix in Klostergata 46

    ​​ 

    Skolen i Barne- og ungdomsklinikken drives av Trondheim kommune.
    Skolen er plassert i Kvinne-barn-senterets 1. etasje, i østfløya.
    Hvis du kommer utenfra, kan du benytte hovedinngangen og følge skiltene.

    For å finne ut mer om skolen er det lurt å se på nettsiden www.trondheim.kommune.no/stolavskolen


    Hvis du vil kontakte lærere og elever, kan du sende e-post til:
    skolen-st-olav.postmottak@trondheim.kommune.no

    Skolen har telefon 72 57 47 47

    Skolens lærere underviser også elever i videregående skole som er innlagt i hele sykehuset.
    Lærerne som underviser videregående elever, har telefonnummer 72 57 50 31.

    Merk: Ikke alle avdelinger har callback, men noen enheter har tilbudet om å ringe deg tilbake.  

    Mer informasjon om hvordan callback fungerer og hvordan du enklest får hjelp av oss på telefon

    St. Olavs Hospital offers a free wireless guest network called HMNGuest. The guest network is available at all hospital locations throughout the region.

    • Connect to your wireless network HMNGuest
    • Open your browser and follow the instructions
    • You will receive a password by SMS and then you can use guest network online
    • Passwords are valid for one week at a time. Passwords can be sent to any mobile phone with a Norwegian mobil number