Undersøkelse
Døvblindhet, utredning
Døvblindhet er en kombinert syns-, hørsels- og funksjonshemming som er så alvorlig at de nedsatte sansene vanskelig kan kompensere for hverandre. Det gjør døvblindhet til en egen funksjonshemming.
I Norge regnes en diagnose som sjelden når færre enn 1 av 2000 personer har diagnosen. I Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB) er det cirka 350 personer som er registrert med døvblindhet. Utredning av døvblindhet gjøres av Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde.
Ta kontakt med NKDB:
Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde
En rekke sykdommer, syndromer eller kombinasjon av skader og sykdommer, kan være grunnen til at en person blir identifisert og registrert med døvblindhet. De mest kjente av disse er:
- Usher syndrom
- CHARGE-syndrom
- Medfødt rubella syndrom
- Fødselsrelaterte tilstander
- Hjernehinnebetennelse
Medfødt eller ervervet døvblindhet?
Vi snakker om medfødt døvblindhet når det kombinerte sansetapet er medfødt, eller oppstått før tale- eller tegnspråk er etablert.
Ervervet døvblindhet betyr at kombinert syns- og hørselshemming har oppstått etter at språket er etablert. Hos noen oppstår døvblindheten når de er barn, hos andre utvikler det kombinerte sansetapet seg i ungdomsalder eller i voksen alder.
Les mer om døvblindhet på NKDBs nettside Dovblindhet.no
Henvisning og vurdering
Forespørsel om utredning rettes til nærmeste regionsenter for døvblinde. Regionsenteret kan gå videre med saken etter brukers samtykke.
Før
Regionsenteret innhenter medisinske opplysninger om syn og hørsel av nyere dato, samt andre relevante opplysninger. Regionsenteret sørger for at det er gjort tilstrekkelige utredninger av syn, hørsel og kommunikasjon.
Under
Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde (NKDB) foretar utredningen i forbindelse med identifisering av døvblindhet. Henvendelse eller henvisning om utredning kan gjøres av brukere, pårørende og fagpersoner eller andre faginstanser til alle enheter i tjenesten.
Nasjonal kompetansetjeneste for døvblinde
Dokumentasjon fra ulike undersøkelser og regionsenterets vurdering sendes deretter til Nasjonalt tverrfaglig team for diagnostisering og identifisering av døvblindhet (NTT) for vurdering og vedtak.
Ved behov for ytterligere klareringer i enkelte saker, deltar det aktuelle regionsenteret i drøftingen av saken. NTT kan ved behov henvise saken videre for ytterligere utredninger, enten funksjonelt eller medisinsk, før den ferdigbehandles.
Saken konkluderes av NTTs faste medlemmer. NTT har helhetlig ansvarlig for de vedtakene de gjør, og at disse er i samsvar med det gitte mandatet. Vedtaket sendes til bruker, med kopi til aktuelt regionsenter og brukers fastlege.
Etter
En eventuell identifisering i Nasjonalt tverrfaglig team for diagnostisering og identifisering av døvblindhet danner grunnlaget for den videre oppfølgningen fra de aktuelle regionsentre. Siden døvblindhet er en varig tilstand, handler behandling av døvblindhet i praksis seg om:
- Tilrettelegging av det sosiale og fysiske miljø rundt pasienten
- Tilpasning av tjenestetilbudet for den enkelte
- Utprøvning, tilpasning og opplæring i tekniske hjelpemidler
- Habilitering og rehabilitering
- Rådgiving og veiledning
NKDB samarbeider med aktuelle kommuner og gir tjenester til brukere i deres eget miljø.