Gjenoppta aktiviteter
Gjenoppta gradvis dine vanlige aktiviteter, også dersom du fortsatt har symptomer. Det er ikke farlig å kjenne på noe økte symptomer under eller etter aktivitet, men prøv å unngå langvarig symptomforverring. En tommelfingerregel kan være at økningen i symptomer ikke bør vare til neste dag.
Start med dine vanlige gjøremål hjemme og daglige, lette gåturer. Deretter kan du gradvis gjenoppta arbeid/studier og trening.
Noen vil trenge sykmelding en periode. Det kan være lurt å snakke med din arbeidsgiver/studieveileder om hvor mye du kan arbeide/studere, og hvilke oppgaver som er overkommelige. Det kan være stressende å være i denne situasjonen, med tap av kontroll, usikkerhet og følelse av å ikke kjenne seg selv igjen. Derfor er det vanlig å bli mer trist, engstelig og irritert. Fortell dine venner, kollegaer og familie hvordan du har det, så de kan støtte deg.
Balanse mellom aktivitet og hvile
Symptomer etter hjernerystelse kan noen ganger vare lenger enn det du forventer, og intensiteten av symptomene kan variere fra dag til dag. Det kan være vanskelig å finne et passende nivå på aktiviteter og stimuli. Det er viktig å venne hjernen til å håndtere aktivitet og stimuli igjen, men på en skånsom måte. Opplever du for eksempel lyd- eller lysskyhet, skal du ikke skjerme deg helt, men gradvis utsette deg for mer lyd og lys i hverdagen.
Noen kan havne inn i en ond sirkel med for mye hvile over tid. Med ny kunnskap vet vi at det er viktig at du ikke er helt inaktiv. På den andre siden er det heller ikke hensiktsmessig å ha et alt for høyt aktivitetsnivå, du må ta hensyn til de behovene kroppen har nå. Eksempelvis kan noen ha et høyt aktivitetsnivå på gode dager og presse seg for hardt, slik at de får påfølgende dager med økte symptomer og lavere funksjonsnivå. Et slikt berg- og dalbanemønster kan føre til forverring av symptomene og funksjonen over tid, og kan gjøre dagene uforutsigbare.