Behandling

Hjerteklaffoperasjon via kateter (TAVI)

Hvis du har aortastenose, betyr det at en av hjerteklaffene (aortaklaffen) er trang på grunn av forkalkning. Symptomer på alvorlig aortastenose er tretthet, kortpustethet, brystsmerter og svimmelhet ved aktivitet. Det kan behandles ved å sette inn en ny hjerteklaff ved hjelp av kateter, en kateterbasert aortaklaffeimplantasjon (TAVI).

Formålet med behandling av aortastenose er å redusere plager og forbedre livskvaliteten. Vanligvis blir den nye hjerteklaffen ført frem til hjertet via en pulsåre i lysken. Ved TAVI unngår vi åpen hjerteoperasjon. Det er relativt få komplikasjoner forbundet med behandlingen.  

INFORMASJONSVIDEO

Vi har laget en animasjonsvideo som forteller deg det du trenger å vite om operasjonen du nå skal igjennom. Her får du vite alt fra hva du må pakke med deg når du skal på sykehuset til hva av aktivitet du kan gjøre etter at du kommer hjem igjen. Bli med Torodd når han skal på sykehuset å få satt inn ny hjerteklaff.

Trykk på bildet under for å se filmen.

Illustrasjon av en sykepleier som triller en pasient liggende i en sykeseng forbi 5 leger.

LYDFIL: FÅ HELE NETTSIDEN OPPLEST 

Klikk på bildet under så har vi laget en lydfil hvor du får lest opp alt innhold som ligger på denne siden.

Grønt rektangel med en høytaler på,. I tillegg en playknapp, stoppknapp og en pauseknapp.

Før

Les innkallingsbrevet nøye. Der står tid og sted for oppmøte til operasjonen.

Du skal bruke de faste medisinene dine frem til du blir innlagt.

 • Bruker du blodfortynnende medisiner som Marevan, Eliquis, Pradaxa, Xarelto eller Lixiana, skal du slutte å ta denne tabletten dagen før innleggelsen 

Ta med oppdatert medisinliste og marevankort hvis du har det. Bruker du inhalasjoner eller øyendråper tar du med disse også. 


 • Toalettsaker, klær som ikke strammer og stødige innesko/tøfler
 • Lesestoff, nettbrett, lydbok eller lignende
 • ID-kort

Sykehuset kan ikke ta ansvar for verdisaker, ta derfor med minst mulig verdisaker. 
Vi anbefaler at du allerede før inngrepet begynner planleggingen av hjemreise og tiden etter. 

Du må gjerne ha med pårørende. Pårørende må bestille og dekke opphold og reise selv. 

En sykepleier gir deg informasjon om forberedelser og rutiner på avdelingen. Du skal også til samtale med behandlende leger.

Forberedelser til operasjon
Det bli gjort flere undersøkelser dagen du blir innlagt:
 • Blodtrykk, puls, temperatur og oksygenmåling
 • Elektrokardiogram (EKG)
 • Blodprøver

 • Sykepleier barberer bort kroppshår etter behov.
 • Du skal dusje. Det er viktig med grundig vask av hår, lysker, navle og armhuler.
 • Du skal ta bort sminke, neglelakk, smykker og klokke.
 • Du skal ta på deg rent tøy etter at du har dusjet.

Du skal faste fra midnatt dagen før operasjonen. Du skal heller ikke røyke, bruke snus eller tygge tyggegummi. Du kan drikke litt vann inntil 2 timer før operasjonen, for eksempel til tabletter.

Du vil få tilbud om sovemedisin. Hvis du ofte får smerter i ryggen av å ligge flatt over lengre tid, er det viktig at du informerer om dette.

 • På morgenen måler vi blodtrykk, puls, temperatur og vekt.
 • Enkelte kan ha behov for blærekateter. Uridom (utvendig kateter som festes som et kondom med tilkoblet urinpose) benyttes til de fleste menn. 
 • Du får paracetamol som smertestillende før operasjonen. 
 • Sykepleier transporterer deg til operasjonsstuen hvor du blir mottatt av et operasjonsteam.VIDEO: Slik finner du veien til HMS1

Pasienter som skal ha TAVI skal møte på avdelingen som vi har kalt HMS1. Vi holder til i 4. etasje i Akutten og Hjerte-lunge-senteret. Er du usikker på hvor det er, klikk på videobildet under så guider vi deg trygt fram. Velkommen til oss!

Kartillustrasjon med en playknapp midt på.

Under

Operasjonen foregår oftest i lokalbedøvelse og du er våken hele tiden. Du vil få smertestillende og beroligende medisiner via en blodåre på armen. I enkelte tilfeller må operasjonen bli gjort i narkose. 

Under operasjonen legger legen inn en midlertidig pacemaker til hjertet via en blodåre i halsen eller lysken. Den midlertidige pacemakerledningen blir oftest tatt bort etter operasjonen, men kan bli liggende i en til to dager ved behov. Noe vil ha behov for permanent pacemaker i etterkant av operasjonen.

Operasjonen er ikke forbundet med mye smerter. Du kan likevel oppleve forbigående smerter i eller ved innstikkstedet. Du må formidle til personalet hvis du opplever smerter eller ubehag.

Hele operasjonen tar omtrent to time.En PC skjem med et ultralydbilde som viser hvordan hjerteklaffen blir satt på plass inne i hjertet.

Foto: Geir Otto Johansen, St. Olavs hospitalEtter

Etter operasjonen blir du flyttet til intensivavdeling for observasjon. Vanligvis flyttes du tilbake til sengepost etter cirka 2 timer. 

For å unngå blødning i lyske må du ligge på ryggen i sengen i minimum fire timer etter operasjonen. Det kan oppstå blødninger ved innstikksstedene. Disse stopper som regel av seg selv, men det kan bli behov for kompresjon av innstikksted og forlenget sengeleie. Blåmerker og blodansamlinger under huden går normalt tilbake i løpet av noen dager eller uker.

Du kan vanligvis reise hjem 2-3 dager etter operasjonen. Ved behov blir du overflyttet til ditt lokalsykehus for videre oppfølging før hjemreise.

Det er viktig at du sier fra til sykepleier om du opplever smerter.

Du kan som regel stå opp av sengen og være i aktivitet samme dag som operasjonen. Aktivitet er viktig for å forebygge komplikasjoner.

Har du fått lagt inn blærekateter eller satt på uridom, fjernes dette vanligvis samme dag. 

Vi tar daglig EKG og følger hjerterytmen kontinuerlig ved hjelp av telemetri (bærbar hjerterytmeovervåkningsenhet). Det blir også gjort ultralydundersøkelse av hjertet og klaffen (ekkokardiografi).

For å forebygge infeksjon i den nye hjerteklaffen, får du behandling med antibiotika operasjonsdagen. Tegn på infeksjon kan komme etter operasjonen. Kontakt lege dersom du får mistanke om dette etter hjemreise.

Du bør ikke kjøre bil de første 4 ukene etter utskrivelsen.

 Etter hjemreise


Du blir innkalt til poliklinisk kontroll ved ditt lokalsykehus cirka tre måneder etter operasjonen. Har du registrert deg i helsenorge.no vil du få SMS-varsel om poliklinisk time. 

Bestill selv fastlegetime cirka 7 dager etter operasjonen for fjerning av sting og generell oppfølging. Er du operert via en blodåre i brystregionen skal operasjonssåret holdes tørt i 2 uker. 

Du skal ikke løfte, skyve eller dra tunge ting den første uka etter inngrepet. 

Det er viktig at du er i aktivitet etter operasjonen

Vi anbefaler at du:

 • Setter deg små og realistiske mål
 • Begynn med korte turer i rolig tempo og øk etter hvert tempo og varighet.
 • Fysisk aktivitet minst 30 minutter daglig er anbefalt. 
 • Husk også at styrketrening er bra for helsen din. 

Du som har gjennomgått TAVI har mulighet til å delta på hjertetrening. Dette tilbys ved de fleste norske sykehus. 

Ved tannlege – og legekonsultasjoner er det viktig at du forteller at du har implantert biologisk hjerteklaff, da du ved enkelte behandlinger skal ha antibiotika (antibiotikaprofylakse). Det viktigste du kan gjøre for å forebygge infeksjon i hjerteklaffen (endokarditt) er god tannhygiene; tannpuss, bruk av tanntråd, hyppig utskiftning av tannbørste, og regelmessige tannlegebesøk.

Trening ved hjertesvikt

Ved hjertesvikt er hjertet for svekket til å pumpe nok blod ut til resten av kroppen. Både bedre kondisjon og økt muskelmasse kan forlenge livet og gi færre sykehusinnleggelser for pasienter med hjertesvikt. I internasjonale retningslinjer er regelmessig utholdenhetstrening gitt høyeste grad av anbefaling for denne pasientgruppa. Økt fysisk kapasitet og bedre livskvalitet er noen av helsegevinstene.
Les mer her
Hjertetrim

Pasientinformasjonshefte: TAVI

Denne brosjyren (utskriftsvennlig versjon) inneholder all informasjon som du finner på denne nettsiden.
Les eller skriv ut brosjyren her.
Bildet viser en hjerteklaff

Vær oppmerksom

Komplikasjoner etter operasjon er relativt sjeldne, men det som kan oppstå er:

 • Blødning fra innstikksted
 • Økende rødhet, hevelse eller smerter fra innstikksted
 • Tegn til infeksjon som feber og verk fra såret
 • Nærbesvimelse/besvimelse på grunn av lav puls, og da behov for pacemakerKontakt

Kurs

 • Hjertekurs
  Hjertekurset er et tilbud til deg som nylig har fått påvist hjertesykdom. Det vil si hjerteinfarkt, angina pectoris og fått blokket/stentet kransåre (PCI-behandling) eller har gjennomgått åpen hjertekirurgi (by-pass eller hjerteklaffeoperasjon).
  Hjertekurs
  Dato kommer
 • Hjertesykdom. Lærings- og mestringskurs
  To dagers pasientopplæring for deg som har hjertesykdom. Pårørende er velkomne til å delta.
  Hjertesykdom. Lærings- og mestringskurs
  Dato kommer