Skal du opereres? Da bør du følge disse trinnene

Visste du at du som pasient kan gjøre enkle grep for å minske risikoen for komplikasjoner etter en operasjon? Se filmen og se hvilke forberedelser du kan gjøre før du kommer inn til operasjon på St. Olavs hospital.

Publisert 27.05.2021
Sist oppdatert 21.09.2022
Oppstartsbilde med avspillingsknapp  fra Youtube-filmen

 
Klikk på bildet for å se videoen

 
Hvert år gjennomføres tusenvis av operasjoner på St. Olavs hospital. Selv om det er trygt å gjennomføre en operasjon her, så er det alltid en sjanse for at det oppstår infeksjon i operasjonssåret mens du er pasient. En slik komplikasjon kalles en HAI, eller en helsetjenesteassosiert infeksjon.

 
I mange tilfeller er det pasientens egne bakterier som forårsaker HAI. Det skjer ved at bakterier på kroppen til pasienten havner inne i operasjonssåret og skaper en infeksjon.


 

Hva kan du gjøre selv?


 
Du som pasient kan gjøre noen enkle grep for å minske risikoen for komplikasjoner, og vi har satt sammen ei huskeliste. Du kan enten se filmen øverst i saken eller lese den her.

 
Filmen er laget som et steg i kampanjen HAI-fritt sykehus, som er en del av det kontinuerlige arbeidet med å redusere antall HAI på St. Olavs hospital

 
Medisiner:
Dersom du står på medisiner, så kan det hende du får beskjed om at du må redusere eller holde opp med noen av disse før du skal opereres.

 

Hårfjerning kan bidra til infiserte sår. Derfor ønsker vi at du ikke fjerner hårvekst i området der det skal utføres kirurgi de siste 14 dagene før operasjonen.

 

Faste: 
Før en operasjon, så er det viktig at du ikke spiser. I innkallingsbrevet ditt så står det hvor lang tid i forveien du må faste, og om du kan drikke. Viktig å spise godt før fasten starter, og for noen er det lurt å supplere med litt næringsdrikke ved dårlig matlyst.

 

 

Dusj: 
Vi vil at du skal være så ren som mulig når du kommer inn til planlagt operasjon. Det er viktig at du dusjer samme dag som operasjonsdagen, og noen vil også få beskjed om å dusje kvelden før. Du må være ekstra nøye med å vaske i disse områdene, og i følgende rekkefølge: 
Rundt munn og nese. Under armene, i navlen, i lysken og underlivet. Innsåping skal skje ved bruk av en ren vaskeklut.

 
Se i innkallingsbrevet ditt om du skal bruke en spesialsåpe. Den kan kjøpes på apoteket, eller så har du allerede fått den fra oss. Husk på å vask håret med sjampo, og å tørke deg med et rent og ubrukt håndkle. Ta på deg helt rene klær etterpå. Det er viktig at du ikke tar på bodylotion eller sminke etter dusjen.

 
Sengetøy: 
Dersom du dusjer dagen før operasjon, så er det viktig at du legger deg i rent sengetøy. 

 
Munnstell: 
Etter du har gjort kroppen ren og pen, så må du også pusse tenner. Munnen må også være ren når du kommer til operasjon. 

 
Negleklipp og smykker: 
Klipp neglene på hender og føtter så korte som mulig.  Støpte negler må fjernes. Løse vippe extensions tas av. La smykker, øredobber, piercing, klokker og ringer ligge igjen hjemme. Du er fin som du er! 

 
Røyk:
Du må stumpe røyken og ta ut snusen minst 6 timer før operasjonen. Helst vil vi at du slutter fire uker før, for nikotin kan gjøre at sårtilhelningen blir forsinket. 

 


 

Inne på sykehuset kan det finnes bakterier som du ikke vil ha på kroppen. Vask eller sprit derfor hender hyppig, og alltid før du skal spise eller etter du har vært på toalettet. 

 
Innesko og varme klær: 
Ta med deg innesko. Du vil ikke ha sokkene som har vært på gulvet oppi senga di. Det er også lurt å ta med varme klær og sokker for å holde deg god og varm. 

 

 
Mobilisering: 
Selv om du kanskje er sliten etter operasjonen, er det svært viktig å røre seg for å få i gang blodsirkulasjonen. Gjerne opp og gå. Ved å mobilisere tidlig kan man forebygge komplikasjoner, og kroppen din vil takke deg etterpå.  Hvis du ikke er i form til det, så hjelper det også å sette seg opp sengekanten eller endre liggestilling ofte.  

 
Ikke rør såret: 
Det viktigste av alt, er å la operasjonssåret være i fred. Huden bør være tørr og hel. 

 


 

Det frister kanskje med en dusj etter en operasjon. Du må vente minst 48 timer etter operasjonen før du kan dusje, og ved visse typer kirurgi må man vente inntil 14 dager. Hva som gjelder for deg kan du se i informasjonen som du har fått til oss.

 
Vi ønsker deg lykke til med operasjonen, og velkommen til St. Olavs hospital. 


 


HAI-fritt sykehus - et kontinuerlig arbeid

Filmen er laget som et steg i kampanjen HAI-fritt sykehus, som er en del av det kontinuerlige arbeidet med å redusere antall helsetjenesteassosierte infeksjonene på St. Olavs hospital. Les mer om arbeidet her. ​