Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

8. mars 2024

Nytt radioaktivt legemiddel kan påvise brystkreft mer presist

St. Olavs hospital produserer for første gang et nytt radioaktivt legemiddel med mål om å forbedre diagnostikk av brystkreft, og det skjer på selve kvinnedagen 8. mars.

Christina Yvonne O. Kalland
Publisert 08.03.2024
En gruppe mennesker i laboratoriefrakker på PET-senteret på St. Olav
Produksjon av nytt radioaktivt legemiddel på St. Olav: Avdelingssjef ved Avdeling for nukleærmedisin og medisinsk fysikk, Marianne Leirdal Stokkan, professor ved NTNU, Live Eikenes, prosjektmedarbeider og førsteamanuensis ved NTNU, Beathe Sitter og overlege i nukleærmedisin, Håkon Johansen. Foto: Geir Otto Johansen

Presis diagnostikk av brystkreft er viktig for å kunne gi best mulig behandling, men også for å bidra til å redusere overbehandling. Bildeundersøkelsene som brukes i dag (MR, CT og scintigrafi) er ikke alltid nøyaktige nok.

PET er en annen bildeundersøkelse hvor det injiseres et radioaktivt legemiddel som har som oppgave å påvise sykdom/sykdomsaktivitet. Norske brystkreftpasienter kan få tilbud om PET-undersøkelse også i dag, men da med injisering av radioaktiv glukose (FDG) før man skannes i en PET-maskin. Dette har begrenset opptak i småsvulster og i noen undertyper av brystkreft.

Slik foregår en PET-undersøkelse


Ved St. Olav og NTNU samarbeider vi nå om å komme i gang med et nytt radioaktivt legemiddel, 18F-FAPI PET for brystkreftpasienter. Dette nye legemiddelet binder seg til støttevevet i brystkreften, og flere studier har vist at metoden gir mer presis diagnostikk sammenlignet med metodene som benyttes i dag.

En person som ser på en datamaskin med røntgenbilder på skjermen
Mer presis: Her ser man et bryst med kreft, der det er tatt bilder med dagens metode (FDG) og med det nye legemiddelet (FAPI). Den lysende kulen til høyre på FAPI-bildet viser en svulst. Det illustrerer hvor mye bedre og mer presis man kan diagnostisere brystkreft med denne metoden. Bildene er hentet fra en publisert studie. Foto: Geir Otto Johansen

8. mars 2024 gjennomførte PET-senteret ved St. Olavs hospital den første produksjonen av 18F-FAPI. Dette er første produksjon i Norge hvor formålet er tilvirkertillatelse, og et viktig skritt på veien mot at dette radioaktive legemiddelet kan benyttes på pasienter med brystkreft.

En person i en røntgenmaskin. Helsepersonell håndterer personen
PET-undersøkelse: Slik ser det ut når man tar en PET-undersøkelse. Radiograf Odd Rune Sørli. Foto: Geir Otto Johansen

Les også:

Nytt radioaktivt legemiddel kan avdekke Alzheimer

St. Olav produserer radioaktive legemidler selv