8. mars 2024
Nytt radioaktivt legemiddel kan påvise brystkreft mer presist
St. Olavs hospital produserer for første gang et nytt radioaktivt legemiddel med mål om å forbedre diagnostikk av brystkreft, og det skjer på selve kvinnedagen 8. mars.
Presis diagnostikk av brystkreft er viktig for å kunne gi best mulig behandling, men også for å bidra til å redusere overbehandling. Bildeundersøkelsene som brukes i dag (MR, CT og scintigrafi) er ikke alltid nøyaktige nok.
PET er en annen bildeundersøkelse hvor det injiseres et radioaktivt legemiddel som har som oppgave å påvise sykdom/sykdomsaktivitet. Norske brystkreftpasienter kan få tilbud om PET-undersøkelse også i dag, men da med injisering av radioaktiv glukose (FDG) før man skannes i en PET-maskin. Dette har begrenset opptak i småsvulster og i noen undertyper av brystkreft.
Slik foregår en PET-undersøkelse
Ved St. Olav og NTNU samarbeider vi nå om å komme i gang med et nytt radioaktivt legemiddel, 18F-FAPI PET for brystkreftpasienter. Dette nye legemiddelet binder seg til støttevevet i brystkreften, og flere studier har vist at metoden gir mer presis diagnostikk sammenlignet med metodene som benyttes i dag.
8. mars 2024 gjennomførte PET-senteret ved St. Olavs hospital den første produksjonen av 18F-FAPI. Dette er første produksjon i Norge hvor formålet er tilvirkertillatelse, og et viktig skritt på veien mot at dette radioaktive legemiddelet kan benyttes på pasienter med brystkreft.
Les også:
Nytt radioaktivt legemiddel kan avdekke Alzheimer
St. Olav produserer radioaktive legemidler selv