Behandling

Protesebruk etter tannfjerning

Det kan være mange årsaker til at vi må fjerne tenner. Sykdom, strålebehandling eller cellegift kan være en årsak, men også periodontitt (festesykdom) eller dårlig tannstatus på grunn av livssituasjon. Noen ganger kan ikke tennene reddes og må trekkes. Dette gjør vi for å redusere infeksjonsfare, unngå infeksjonsspredning og i enkelte tilfeller for å bedre livskvalitet. En tannprotese kan være en god erstatning for disse tennene, og er ofte førstevalget etter store tannfjerninger.

Før

I samråd med tannlegen eller kirurgen blir det avgjort om tenner må trekkes. Hvilke tenner som kan reddes og hvilke som bør trekkes får du informasjon om, og hvilken type behandling vi tilbyr.

Ut i fra omfang vil det bli avgjort om inngrepet kan gjøres i lokalbedøvelse eller i narkose. Dersom vi må trekke mange tenner, og behandlingen er omfattende, vil vi ofte vurdere om narkosebehandling er det beste alternativet. Dersom du skal få utført tanntrekkingen i narkose er det viktig at du møter fastende til timen. 

​Faste

Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.

De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.

 • Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
 • Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før

Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk. Strengere regler kan være nødvendig for noen. Det får du i så fall beskjed om.

Dersom du bruker blodfortynnende medikamenter som f.eks. Albyl E, Marevan mm, er det viktig at INR-verdien har vært stabil og helst 2,5 eller lavere. INR-verdien kontrollerer du hos fastlegen, og det er viktig at du opplyser  din behandler om dette på konsultasjonstimen.

Under

Lokal bedøvelse

Dersom det blir avgjort at tanntrekkingen blir utført i lokal bedøvelse vil du være våken under hele inngrepet. Bedøvelsen vil fjerne smerten, men du vil kjenne trykk og press. Du kan bli sliten i kjeven etter en stund dersom du må gape lenge. Når blødningen har stanset, vil protesen bli satt inn. Dette gjør vi rett etter selve inngrepet.

Narkose

Ved inngrep gjort i narkose vil det være anestesipersonell til stede. Når vi tar deg ut av narkosen vil protesen være satt i. Det er da viktig at du lar denne være i fred.


Etter

Renhold av tannprotese
Foto: Colourbox.com

Du skal ikke kjøre bil selv fra sykehuset etter et slikt inngrep, og det kan være lurt å ha en voksenperson hos seg den første natten.

 • Spis myk mat de første dagene.
 • Unngå å røyke de første dagene.
 • Ingen fysisk aktivitet den første dagen, og helst ikke pulsøkende aktivitet de neste påfølgende dagene.
 • Ha protesen i munnen i minst 1 døgn, og helst over 2 netter. Dette er på grunn av at hevelsen som oppstår i tannkjøttet etter tannfjerning tilpasses til protesen.
 • Det vil oppstå smerter etter et slikt inngrep. Ved behov kan du ta smertestillende tabletter som for eksempel Ibux eller Paracet. Disse får man kjøpt reseptfritt på apoteket og brukes som anvist på pakningen.
 • Sårene vil gro i løpet av de neste 2 ukene.
 • Eventuelle sting fjerner du hos tannlegen etter ca. 10 dager, eller hos oss på etterkontrollen. I noen tilfeller setter vi sting som løser seg opp av seg sel. Dette vil du i så fall bli informert om etter operasjonen.
 • Dersom vi trekker mange tenner i samme seanse er det ikke uvanlig at det løsner små benbiter fra kjevebenet. Disse vil etter hvert jobbe seg ut gjennom tannkjøttet og forsvinne av seg selv. Dersom de ikke løsner og skaper irritasjon, kan tannlegen din hjelpe deg.

 • Protesen er utformet av en tanntekniker. Form, farge og eventuelt kjennetegn og detaljer kan vi få lagt inn i protesen for å få et naturlig utseende. Dette er opp til deg selv.
Bilde av tannprotese. Foto
Foto: Colourbox.com
 • Protesen festes i overkjeven ved hjelp av vakuum. For å oppnå det er vi avhengig av spytt. Det finnes hjelpemidler på apoteket dersom du er munntørr og protesen ikke henger.
 • Etter en tid må du vanligvis få justert protesen på nytt, på grunn av at tilhelingen forandrer kjevebeinet. Dette merker du ved at protesen kjennes romslig og ikke fester like godt lenger. Den justeringen får du gjort hos tannlegen din.

Den første tiden kan det være vanskelig å snakke og spise med protesen. Etter en stund vil du venne seg til protesen, og det blir lettere.

 • Hver gang du har spist, bør du ta ut protesen og skylle den med vann. Alternativt kan du pusse over protesen om det sitter fast matrester.
 • Protesen pusses godt morgen og kveld. Dette fordi en ren protese minsker risiko for gnag og betennelser i munnen.
 • Protesetenner kan ikke få hull, men det kan festes bakterier og tannstein på protesen.
 • Vi anbefaler å pusse protesen med Zalo og ikke tannkrem, da det kan være slipemiddel i tannkrem som lager riper i protesen. Disse ripene er en god grobunn for bakterier.
 • Om du har gjenværende tenner er det veldig viktig å pusse disse også, da de kan være ankerfester og avgjørende for om protesen sitter fast eller ikke.
 • Ikke sov med protesen i munnen. Dette for at slimhinnen skal få luft i løpet av natten.
 • Gnagsår på tannkjøttet og slimhinner fra protesen er vanlig og oppstår oftest når protesen er ny, men kan også oppstå senere. Gnagsår kan forsvinne av seg selv, men ofte er det behov for å slipe litt på protesen. Dette kan tannlegen din gjøre.

 

Vi hjelper deg med protesene så lenge du er innlagt eller går til poliklinisk behandling ved St. Olavs Hospital. I etterkant må din tannlege følge deg opp og justere protesen ved behov.

Kontakt

Nevrosenteret Avdeling for kjeve- og ansiktskirurgi

Kontakt Avdeling for kjeve- og ansiktskirurgi

Oppmøtested

Nevrosenteret
Første etasje 
Harald Hardrådes gate 5

Nevrosenteret

Harald Hardrådes gate 5

Trondheim

Transport

Mange reiser til eller fra sykehuset med offentlig transport. Det er mulig å ta seg frem til de fleste avdelinger ved St. Olavs hospital med buss, og noen steder med tog. Her finner du beskrivelse av transporttilbud og lenker inn dit.

For St. Olavs hospital på Øya gjelder dette:
 

Tog

Nærmeste holdeplass for toget er Marienborg stasjon. Det er kort gangavstand til sykehuset på Øya. Det går også buss mellom Øya og Trondheim Sentralstasjon.
 

Flybuss

Værnesekspressen stopper ved Studentersamfundet på vei til og fra flyplassen. Det er ca 35 km fra Trondheim sentrum og til flyplassen.
 

Bussforbindelser regionalt og lokalt

For de fleste lokale bussene er Studentersamfundet i Elgeseter gate nærmeste holdeplass til sykehuset på Øya. Dette gjelder også regionbussene.

Merk: noen bussruter også går innom St. Olav på Øya. 

Se nettsidene til AtB for flere detaljer om busstilbudet til St. Olavs hospital

Bus - Local and the surrounding districts

The best way to plan your travel is to visite the website of AtB and use the "Reiseplanlegger" (planner):
https://www.atb.no/ 

Bus - Airport

Flybussen: http://www.flybussen.no/en 
Værnesekspressen:
http://vaernesekspressen.no/index.php/vaernes_eng/rutetider/avganger

Train

Marienborg is the nearest train station to the hospital at Øya:
https://www.nsb.no/reisemal/stasjoner/marienborg-stasjon 

There is local bus service to and from the Trondheim Central Station:
https://www.nsb.no/reisemal/stasjoner/trondheim-s 

Praktisk informasjon

Sykehusapotekene i Midt-Norge har avdelinger flere steder i Midt-Norge. I Trondheim finner du apoteket i 1. etasje i Kunnskapssenteret på Øya:

Kart over Øya, Trondheim, med Sykehusapoteket markert.

Åpne kart i eget vindu (Google Maps)

 

Mer informasjon om Sykehusapotekene i Midt-Norge: https://sykehusapoteket.no/steder/sykehusapoteket-i-trondheim​

 

Note: Not all departments at St. Olav have the service to call you back, except for some outpatient clinics and laboratories.

What is callback?

Callback means that the telephone service is open to the public 24 hours so that you can give your message regardless of opening hours.

Remember personal identity number before calling

Please have your personal number - 6 or 11 figures - ready before calling. This will be of great help when we call you back.

If you are calling on behalf of others, for example children, the child's personal number must be entered.

Payment for not meeting

Note that cancellation must be made at least 24 hours before the appointment. Cancellation later than 24 hours before the appointment causes a fee of NOK 640 (in 2016)

There are several places to eat in the hospital.

"Mat og cafe" of St. Olavs Hospital offers a variety of food in the centers at Øya, at Lian and in the local hospitals in Røros and Orkdal.

"SiT" on behalf of the NTNU, runs cafes at Øya helsehus and in the Medisnteksniske senter.

There are also a cafe in the Rusklinikken in Klostergata 48.

​Read more: Mat og cafe

Kiosker:

 

Butikker:

 • Bunnpris storbutikk ligger i Elgesetergate 18
 • Coop Prix  ligger i ​Klostergata 46

 

Blomster:

Kioskene på Øya-området selger friske blomster.

 

Frisør:

​​​Den private frisørsalongen ligger i Gastrosenteret.
Telefon: 72 82 54 14

Vi har flere spisesteder på sykehuset.

Oversikt over alle våre spisesteder med åpningstider

Spisestedene i Øya helsehus og i MTFS drives av SiT

 • Det finnes spisested i lokalene til Klinikk for rus og avhengighetsmedisin i Klostergata. 

Pasienthotellet Hotell St. Olav ligger på Øya i Trondheim ​og driftes av Compass Group.


Les mer om pasienthotellet

Opening hours:
 • Monday - Friday: 09:00 - 19:00
 • Saturday: 1000 - 1400

Phone 73 86 42 00

Read more about the Pharmacy

Shops within the Hospital area at Øya:

 • Bunnpris, located in Elgesetergate 18
 • Coop Prix in Klostergata 46

Merk: Ikke alle avdelinger har callback, men noen enheter har tilbudet om å ringe deg tilbake.  

Mer informasjon om hvordan callback fungerer og hvordan du enklest får hjelp av oss på telefon

St. Olavs Hospital offers a free wireless guest network called HMNGuest. The guest network is available at all hospital locations throughout the region.

 • Connect to your wireless network HMNGuest
 • Open your browser and follow the instructions
 • You will receive a password by SMS and then you can use guest network online
 • Passwords are valid for one week at a time. Passwords can be sent to any mobile phone with a Norwegian mobil number